Hlavní obsah

Výrobci zvedli ceny roušek i 50krát

Právo, Stáňa Seďová

Ústav pro péči o matku a dítě v Praze si chtěl doplnit zásobu jednorázových roušek, obrátil se proto na jejich výrobce. Místo padesáti haléřů za kus měl ale tentokrát zaplatit 25 korun. Ceny surovin se podle výrobce zvýšily dvacetkrát. Proto zvedl i ceny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Rouška a respirátor

Článek

Ministerstvem financí zastropované ceny se týkají pouze respirátorů FFP3, které poskytují dostatečnou ochranu proti nákaze koronavirem. Pokud jsou vyrobeny v EU, přijdou maximálně na 174 Kč, mimo EU je limit nastaven na 350 Kč rovněž bez DPH. Někteří výrobci je naopak nabízejí i levněji.

„V současné velmi obtížné době se potýkáme s kritickým nedostatkem ochranných zdravotnických prostředků, zejména jednorázových roušek. Proto nedokážeme přijmout fakt, že dodavatelská firma zdravotnického materiálu MediLab nám za jednu ochrannou roušku, která je potřebná při péči o všechny pacienty ÚPMD, účtuje místo původních 0,50 Kč/ks nově 25 Kč/ks. Tedy padesátkrát více,“ zveřejnil svou nespokojenost na sociální síti ÚPMD.

„Považujeme tento přístup za neetický a nesolidární, hraničící s hyenismem. Z tohoto důvodu se obracíme na všechny z Vás s prosbou o pomoc v této pro nás i pro pacienty nesmírně tíživé situaci,“ končil příspěvek, který si vysloužil téměř 5000 internetových reakcí.

Výrobce se nejprve bránil odmítavou reakcí. „Společnost tímto prohlašuje, že od roku 2018 nedodává žádný spotřební zdravotnický materiál do UPMD Praha 4 – Podolí. Informace zveřejněná na jejich facebookové stránce se nezakládá na pravdě. Naše společnost zvažuje podniknout odpovídající právní kroky,“ napsala firma z Českého Meziříčí.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Nouzový stav v ČR

Jednatel MediLab Amir Zaketovič Právu ale následně potvrdil, že firma skutečně avizovala, že cena může být 20 až 25 Kč za ústenku. Podle jeho slov se podnik nechce na kritickém stavu přiživovat.

103letá Číňanka se uzdravila z nákazy koronavirem. Nebyla to náhoda

Koronavirus

„Cena surovin šla minimálně dvacetkrát nahoru, dříve byly výrobní náklady milion, dnes je to 20 milionů, a to nemluvím o dalších nákladech, jako je doprava a další,“ řekl Zaketovič.

„Ústenek se nikde nedostává, nám se přitom podařilo jich 400 tisíc zajistit. Ceny ale stouply, poptávka je enormní. Jsme připraveni je nemocnicím dodat, už dlouho před nařízeními z vlády jsme dodávali pouze nemocnicím. Přitom jsme veškeré doprodávané zásoby dosud prodávali za standardní ceny,“ dodal jednatel společnosti.

Trump vyhlásil kvůli koronaviru stav nouze

Koronavirus

„Veřejný lynč“

Veřejné prohlášení podolské porodnice vnímá jako veřejný lynč. „Celou noc jsem kvůli tomu nespal. Lidé nám volají, píšou, vyhrožují. Vůbec jsme si to nezasloužili,“ poznamenal Zaketovič. Navýšení cen ústních roušek není porušením mimořádných nařízení Ministerstva financí ČR. To na žádost zdravotnického resortu totiž zastropovala pouze cenu respirátorů.

„Regulace se týká pouze respirátorů třídy FFP3. Nemám informace, že by ministerstvo takové kroky chystalo, pokud jde o roušky, dezinfekci, rukavice a další ochranné pomůcky,“ reagoval na dotaz redakce mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

Republika se uzavírá, ale ČSSD už slibuje tisícovku na dovolenou

Koronavirus

MZ už má první dodávku respirátorů

Naopak pokud jde o tyto respirátory, našli se na českém trhu i výrobci, kteří předkoronavirové ceny udržely.

„Ministerstvo zdravotnictví obdrželo 13. března první z pravidelných týdenních dodávek Respirátorů 2555 FFP3 MOLDEX (10 tisíc ks, pozn. red.), které rozdělí dle vlastního klíče do jednotlivých zdravotnických zařízení. Dodávky budou realizovány za standardní ceníkové ceny pro rok 2020, to znamená ceny před vypuknutím epidemie koronaviru,“ uvedl Martin Trojan ze společnosti Moldex.

Konkrétní cenu ovšem zveřejnit odmítl. Například ve specializovaném obchodě Klimafil se pohybují zveřejněné ceny respirátorů třídy FFP3 od 80 Kč bez DPH do 274 Kč. Na tiskové konferenci ve čtvrtek odpoledne potvrdil ministr zdravotnictví, že dodávání zdravotnických ochranných pomůcek už se rozběhlo.

Totální selhání odběrů v Praze: Muže s příznaky a kontaktem s nakaženými poslali domů. Nic nebylo připravené

Koronavirus

„Dnes bylo doručeno do České republiky 60 tisíc respirátorů, které budou následně rozdistribuovány do nemocnic. V příštím týdnu, ve čtvrtek, to bude dalších 290 tisíc respirátorů. V pondělí přijde pět milionů roušek. Ty budeme expedovat do sociálních služeb pro zaměstnance, kteří pečují o seniory, aby k nim nákazu nezatáhli z venku. A budeme je rozesílat samozřejmě i dále pro všechny potřebné,“ slíbil ministr Adam Vojtěch (za ANO) s tím, že se tyto údaje mohou měnit s další hodinou a dnem, protože na nákup je vyčleněn na MZ celý tým, který aktivně dále výrobce oslovuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám