Hlavní obsah

Změna: Senioři budou mít čas na nákup od 7 do 9 ráno

Novinky, zpe
Aktualizováno

Obchody s potravinami, drogerie a pošty budou nově vyhrazené pro lidi starší 65 let od 7 do 9 hodin ráno. Vláda změnila své nařízení. Důchodci měli původně nakupovat mezi 10. až 12. hodinou.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Nakupující senioři

Článek

„Rozmezí mezi 10 až 12 hodinou není úplně nejvhodnější pro důchodce, kteří jsou  zvyklí nakupovat ráno,” vysvětlil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Obchody s potravinami, drogerie a pošty tak budou otevřené jen pro důchodce mezi 7. a 9. hodinou ráno.

Vymezené hodiny se však nově nebudou týkat lékáren, uvedl Vojtěch.

Na změnu apeloval prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. „Prosili jsme premiéra, aby to udělali. Dnešní zkušenosti byly tristní. Lidé před 10. naběhli do obchodů a začali se tam shlukovat. Všichni důchodci říkali, že jsou zvyklí chodit brzy ráno, aby si stihli uvařit oběd,“ sdělil Novinkám Prouza.

V Česku je 694 nakažených

Koronavirus

Podle něj jsou ke změně času, kdy do obchodu mohou jen lidé starší 65 let, i další důvody. „Pokud je cílem omezit kontakt a shlukování lidí, tak tohle vedlo k tomu, že ráno přišlo výrazně víc lidí. Druhá věc, tím, že důchodci jsou nejohroženější, tak má smysl, aby přišli do obchodů hned po otevření, kdy tam nebyl ještě nikdo,“ vysvětlil Prouza.

Senioři patří, co se týče nákazy koronavirem, mezi nejohroženější skupinu. Vláda proto v úterý zakázala vstup do maloobchodních prodejen potravin mezi 10. a 12. hodinou všem kromě seniorů. Přítomen může být pouze personál prodejny.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Mimo tyto hodiny by důchodci do obchodů chodit neměli, byť se nejedná o zákaz, ale pouze doporučení.

Reklama

Výběr článků

Načítám