Hlavní obsah

Uzavřené obchody. V nákupních centrech bude hlídkovat policie

• Aktualizováno

V Česku od sobotních 6:00 začal platit zákaz otevřít restaurace a prodejny kromě potravin, lékáren, drogérií, benzinek a některých dalších. Opatření platí deset dní. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) na tiskové konferenci uvedl, že hlavním cílem bylo ve velkých obchodních centrech omezit mezilidský kontakt.

TK po jednání vlády Video: ČTK

 
Článek

Podle premiéra Andreje Babiše by lidé neměli sedět v restauracích, ale případně si odnést jídlo domů. Rychlá občerstvení tak mohou pokračovat, pokud disponují výdejovým okénkem. V hotelech může fungovat například servis jídla na pokoj.

Opatření nemá platit pouze pro provozovny stravovacích služeb, ale také například kosmetické či kadeřnické salony.

Foto: Novinky

Nouzový stav v ČR - co zůstává otevřené

Hamáček uvedl, že hlavním cílem bylo omezení mezilidského kontaktu v obchodních centrem. „Musíme těch deset dní vydržet,” dodal místopředseda vlády. Podle něj k velkým centrům postupně vyrazí hlídky policie, které budou kontrolovat dodržování vládního opatření.

Důležité je, aby ekonomika vyráběla, aby lidé chodili do práce.
premiér Andrej Babiš

Podle Babiše zasedala vláda od půlnoci a jednání skončilo o půl třetí ráno. „Důležité je, aby ekonomika vyráběla, aby lidé chodili do práce.” S ohledem na to Babiš uvedl, že vláda rozhodně nebude omezovat hromadnou dopravu.

Už dříve řekl Babiš Radiožurnálu: „Důvod byl ten, aby nedošlo ke koncentraci lidí hlavně v obchodních centrech, která otevírají v 8:30. Jsme přesvědčeni, že tato tvrdá opatření zavádíme proto, abychom zabránili skokovému nárůstu epidemie u nás.”

Na dotaz, jaký bude mít současné opatření dopad na státní rozpočet, Babiš uvedl, že toto téma není nikdy aktuální: „Schodek mě v tuto chvíli nezajímá, musíme zastavit virus. Na schodek bude čas později,” řekl premiér.

„Je to mimořádná situace, prosím alespoň o malinké pochopení,” prohlásil Babiš.

Přehledně, co se nesmí a odkdy: Souhrn opatření vlády proti šíření koronaviru

Koronavirus

Babiš na konferenci znovu zopakoval, že vláda kvůli koronaviru nebude zavírat určité oblasti Česka, ale v případě potřeby karantény ji vyhlásí pro celou zemi.

Babiš: Karanténa pro Prahu a ČR zatím není téma

Koronavirus

Již dříve kabinet rozhodl, že pro veřejnost se neotevřou ani bazény a turistická informační centra. Pouze ve velmi omezeném provozu budou moci být venkovní i krytá sportoviště. Na sportovištích nesmí být současně přes 30 lidí. Zavírají se proto i lyžařská střediska.

Celé znění rozhodnutí vlády:
Vláda rozhodla o uzavření všech obchodů kromě prodejen potravin, lékáren, drogerií, čerpacích stanic a některých dalších
Vláda České republiky rozhodla s účinností od 14. března 2020 od 6.00 o uzavření všech obchodů, s výjimkou prodejen potravin, lékáren, drogerií, čerpacích stanic a některých dalších.
USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY
ze dne 14. března 2020 č. 211
o přijetí krizového opatření
V návaznosti na usnesení vlády č. 194 ze dne 12. března 2020, kterým vláda v souladu s čl. 5 a 6 ústavního zákona č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky, vyhlásila pro území České republiky z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru, označovaný jako SARS CoV-2, na území České republiky nouzový stav a ve smyslu § 5 písm. a) až e) a § 6 zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon), ve znění pozdějších předpisů, pro řešení vzniklé krizové situace, rozhodla o přijetí krizových opatření, tímto ve smyslu ustanovení § 5 odst. 1 písm. e) a § 6 odst. 1 písm. b) krizového zákona
Vláda
I. z a k a z u j e
s účinností ode dne 14. března 2020 od 6:00 hod. do dne 24. března 2020 do 6:00 hod. maloobchodní prodej a prodej služeb v provozovnách, s výjimkou těchto prodejen:
potravin,
výpočetní a telekomunikační techniky, audio a video přijímačů, spotřební elektroniky, přístrojů a dalších výrobků pro domácnosti,
pohonných hmot,
paliv,
hygienického zboží, kosmetiky a jiného drogistického zboží,
lékárny a výdejny zdravotnických prostředků,
malých domácích zvířat,
krmiva a dalších potřeb pro zvířata,
brýlí, kontaktních čoček a souvisejícího zboží,
novin a časopisů,
tabákových výrobků,
služeb prádelen a čistíren,
prodeje přes Internet a dalšími vzdálenými prostředky, přičemž uvedené zboží a služby se převážně prodávají nebo nabízejí v dané provozovně,
s účinností ode dne 14. března 2020 od 6:00 hod. do dne 24. března 2020 do 6:00 hod. přítomnost veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb, s výjimkou provozoven, které neslouží pro veřejnost (např. zaměstnanecké stravování, stravování poskytovatelů zdravotních služeb a sociálních služeb, vězeňských zařízení); tento zákaz se nevztahuje na prodej mimo provozovnu stravovacích služeb (např. provozovny rychlého občerstvení s výdejovým okénkem nebo prodej jídla s sebou bez vstupu do provozovny), který může probíhat bez časového omezení,
s účinností ode dne 14. března 2020 od 6:00 hod. do dne 24. března 2020 do 6:00 hod. činnost provozoven stravovacích služeb, umístěných v rámci nákupních center s prodejní plochou přesahující 5 000 m2,
s účinností ode dne 14. března 2020 od 6:00 hod. provoz heren a kasin podle zákona č. 186/2016 Sb., o hazardních hrách, ve znění pozdějších předpisů,
II. ruší s účinností ke dni 14. března 2020 k 6:00 hod. body I. 2. a I. 3. usnesení vlády ze dne 12. března 2020 č. 199.
Ing. Andrej Babiš, v. r.
předseda vlády

Lidé si od soboty nenakoupí zboží ani v tržnicích a na tržištích. Maloobchodní prodej na těchto místech kabinet také již dříve zakázal. K zařízením, na které se omezení vztahuje, patří pražská tržnice Sapa. Lidé nebudou moci ani do heren a kasin.

Hasič z Mariánských Lázní se nakazil, stanice jde do karantény

Koronavirus
Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a premiér Andrej Babiš

Obchody a restaurace vláda zavřela podle nynějšího usnesení do úterý 24. března do 06:00. Restaurace se měly podle dřívějšího verdiktu zavírat vždy jen mezi 20:00 a 06:00. Podle čerstvého rozhodnutí tedy budou zavřené zcela. Zákaz se ale nevztahuje na prodej mimo provozovny, tedy třeba provozovny rychlého občerstvení s výdejovým okénkem nebo prodej jídla s sebou bez vstupu do provozovny, píše se v usnesení.

Reklama

Výběr článků

Načítám