Hlavní obsah

V Německu zabije koronavirus až 280 tisíc lidí, tvrdí vědec

Aktualizováno

Hlavní virolog laboratoře berlínské univerzitní nemocnice Charité Christian Drosten je přesvědčen, že na nemoc způsobenou novým typem koronaviru může v dlouhodobém horizontu zemřít až 280 tisíc Němců. Řekl to v rozhovoru pro Osnabrücker Zeitung.

Foto: Koosha Mahshid Falahi, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Virus se podle jeho slov nebude dál šířit, až dva ze tří lidí budou vůči němu alespoň dočasně imunní, protože nákazu už prodělali.

„Při celkové populaci 83 milionů by dvě třetiny představovaly téměř 56 milionů lidí, kteří by museli prodělat nákazu, aby se zastavilo šíření. Při úmrtnosti 0,5 procenta by to znamenalo 278 tisíc úmrtí na koronavirus,“ řekl Drosten.

Poznamenal, že samostatně takové výpočty nedávají moc smysl, protože se musí počítat s časem. „V případě pomalého rozšiřování se oběti koronaviru ztratí v normální úmrtnosti,” řekl.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Připomněl, že každý rok v Německu umírá 850 tisíc lidí. Jejich věkový profil je přitom podobný tomu u obětí nového typu koronaviru, který způsobuje nemoc COVID-19.

Andreas Gassen z Národní asociace zdravotních pojišťoven rovněž předpokládá, že se nákaza ve společnosti rozšíří. Podle něj to však není taková hrozba.

„Pro laiky to může být šokující, ale když se na to podíváme střídmě, není to nic nebezpečného. Existují viry, které postihnou alespoň jednou prakticky každého. Například herpes či chřipka,“ uvedl Gassen.

„V tuto chvíli je ale koronavirus spíše mediální než medicínsky relevantní infekce,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám