Hlavní obsah

Švejdar: V karanténě je 765 policistů

Právo, Radim Vaculík

V posledních dnech patří mezi nejvytíženější lidi v zemi. Jím vedený policejní sbor se stará o hlídání uzavřených státních hranic i některých izolovaných měst a obcí, kontroluje dodržování vládních nařízení o karanténě či omezeném pohybu osob. Není tedy divu, že policejní prezident Jan Švejdar svolil ke krátkému rozhovoru s Právem jen v písemné formě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Policejní prezident Jan Švejdar

Článek

Kolik je aktuálně policistů v karanténě a kolik jich máte nakažených koronavirem?

K dnešnímu dni máme v karanténě 765 policistů, deset z nich mělo pozitivní test na onemocnění Covid-19.

Jaký je stav lidí ve službě? Zvládáte to?

Stav je takový, že nikdo v tuto chvíli nesmí čerpat dovolenou a doma jsou pouze ti, kteří zajišťují péči o své děti, které nemohou do školy. Ostatní slouží v ulicích a administrativní činnosti vykonávají naši lidé z domova, pokud to lze. Řekl bych, že situaci zvládáme zatím dobře, za ohromné podpory veřejnosti, za kterou musím moc poděkovat. Nečekal jsem takovou vlnu solidarity a podpory.

Přiletělo letadlo s velkým množstvím zdravotnického materiálu. Kam tato várka konkrétně zamíří? A jakou roli v tom rozvozu bude hrát policie?

Ochranné pomůcky, které přiletěly z Číny, zamíří na jednotlivá distribuční místa v krajích. Policie poskytla své skladové prostory v Opočínku u Pardubic, rozvoz zajištuje Hasičský záchranný sbor ČR.

Letadlo Smartwings je na cestě do Prahy, veze 1,9 milionu roušek a 100 tisíc respirátorů

Koronavirus

Máte dostatek lidí na kontroly osob, které mají nařízenou karanténu? Kolik už jste jich prověřili a kolik z nich ji porušilo? Padly už nějaké pokuty či kolik je případů, které jste předali do správního řízení?

Kontroly dodržování karantény provádíme pouze na podnět krajských hygienických stanic, nicméně už to není hlavním tématem, kdy je v karanténě celá země. Naším úkolem je kontrolovat, zda lidé dodržují nařízení vlády, zejména aby se neshlukovali na veřejnosti a používali ochranu obličeje.

Samozřejmě každý den řešíme situace, kdy to lidé nedodržují, ale obecně bych řekl, že jsou občané ukáznění. Myslím, že pochopili, že odpovědnost nyní musí převzít každý sám.

Co říkáte na úniky lidí z uzavřených měst a obcí na Olomoucku? Jde o přestupek, či dokonce trestný čin? Nasadíte kvůli tomu víc lidí?

Do oblasti jsme nasadili 160 policistů. Chování některých lidí je nehorázné a nezodpovědné. Postižitelní jsou za přestupek.

Tancem proti koronaviru. Čeští policisté nahráli návod, jak se chránit

Koronavirus

Jak policie řeší případ ženy, která zveřejnila audionahrávku, v níž s odkazem na zdroj z ministerstva hovoří o úplné karanténě Česka, přičemž mělo jít o lež? Byla již obviněna z šíření poplašné zprávy?

Je proti ní vedeno trestní řízení, ale obviněna zatím nebyla, což může být za chvíli jinak. To trestní řízení vede pražská policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám