Hlavní obsah

Španělská vláda přebírá kvůli koronaviru soukromá zdravotnická zařízení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Situace ve Španělsku se s epidemií koronaviru začala vymykat kontrole. V zemi od neděle stoupl počet obětí ze 190 na 335, přičemž nakažených je o 3000 více - už 9407. Jen 40 procent z nich je však hospitalizovaných. Španělská vláda se proto rozhodla v neděli večer přebírat pod svou kontrolu soukromá zdravotnická zařízení.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Příslušníci španělské armádní jednotky UME se připravují k dezinfekci letiště v Malaze.

Článek

Soukromá zdravotnická zařízení nyní musejí dát své kapacity k dispozici úřadům a musejí přijímat všechna nutná opatření, mj. do 48 hodin nahlásit množství ochranných pomůcek ve svých skladech. Pokud tak neučiní, mohou dostat pokutu. Pomůcky jim mohou být v případě potřeby zabaveny a poslány tam, kde jsou více třeba, uvedl zpravodaj listu The Guardian.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Soukromá zdravotnická zařízení lze stejně jako jiné podniky a továrny přebírat na základě vyhlášeného stavu nouze. Ten ovšem podle mnohých zlepšení nepřinesl, protože metro a vlaky v Madridu i v Barceloně byly přeplněné a lidé čekali na nástupištích blízko u sebe, i když jsou veřejná shromáždění včetně náboženských zakázána.

Španělský ministr dopravy José Luis Ábalos řekl stanici RNE, že výjimečný stav bude nutné prodloužit, protože 15 dnů nebude postačovat k zvládnutí epidemie.

Španělský ministr dopravy José Luis Ábalos řekl stanici RNE, že výjimečný stav bude nutné prodloužit, protože 15 dnů nebude postačovat k zvládnutí epidemie.

Kritický je stav v Itálii, kde počet obětí stoupl za den o 25 procent z 1441 na 1809. Počet potvrzených případů vzrost z nedělních 21 157 na 24 747. Už skoro 30 procent všech obětí nemoci Covid-19 je právě z Itálie. Země má druhý nejvyšší počet mrtvých na světě po Číně, která jich eviduje 3203. V Itálii je však mnohem vyšší smrtnost, z nakažených umřelo přes sedm procent lidí, zatímco v Číně necelá čtyři procenta.

Itálie dokázala otestovat jen 2065 lidí z milionu, zatímco Jižní Korea 5077 a Island 7879.

Počet obětí ve světě v pondělí překročil 6500, aktuálně je jich 6705.

V noci na pondělí počet nakažených mimo Čínu poprvé překročil počet nakažených v Číně. Světová zdravotnická organizace dopoledne uvedla, že v Číně je 81 077 případů, zatímco mimo Čínu je jich 83 760.

:

Reklama

Výběr článků

Načítám