Hlavní obsah

Snad to Němcům konečně docvaklo, rouškám už se nevysmívají, říká pendlerka

Právo, Patrik Biskup
Všeruby

Je pondělí krátce po čtvrté ráno a na hraniční přechod do Všerub na Domažlicku přijíždějí první čeští pendleři směřující za prací do Německa. Policisté začali s kontrolami už před pátou hodinou, kdy se přechod oficiálně otevírá.

Kontrola na hranicích na DomažlickuVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Když jsme viděli, kolik aut najíždí, začali jsme úřadovat, abychom nápor zvládli. Nevíme, jak se do čekací doby promítne razítkování cestovních knížek,“ řekl Právu na místě jeden z policistů, kteří prováděli kontrolu na dvou stanovištích.

Většina pendlerů měla všechny potřebné doklady pro vpuštění do zahraničí v pořádku. Našli se ale i tací, kterým chyběla knížka přeshraničního pracovníka. Policisté je odkláněli na vyhrazené místo, kde jim předali příslušný formulář a po jeho vyplnění dostali řidiči razítko a mohli vycestovat.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Kolem páté ráno se vytvořila před přechodem asi tříkilometrová fronta. Na odbavení jednoho vozidla stačilo policistům pár desítek vteřin. Řidiči se během kontroly chovali ukázněně a vůči policistům byli slušní.

Přes zdejší přechod jezdí za prací denně tisíce lidí. Využívají ho hlavně lidé z Kdyně a části Klatovska.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé v Berlíně chodí bez roušek, ani policisté si obličej nezakrývají (záběry z minulého týdne).Video: Reuters

Roušky? Ještě minulý týden si Němci ťukali na hlavu

Podle některých pendlerů ještě donedávna brali Němci hrozbu koronaviru na lehkou váhu. „Na rozdíl od nás mají s těmi opatřeními zpoždění. Snad už jim to konečně docvaklo. Ještě minulý týden si ťukali na hlavu, že chodíme v rouškách. Dneska už se nám nevysmívají,“ řekla Právu asi 30letá žena, která pracuje v Německu ve zdravotnictví.

Foto: Právo

Kontrola na hranicích na Domažlicku.

Sama očekává, že česká vláda zruší výjimku pro pendlery a ona bude muset zůstat doma. „Na jednu stranu s tím souhlasím, na druhou stranu vím, že spousta lidí bude mít problém, protože jsou na práci za hranicemi závislí. Mám spoustu kamarádek, které jsou samoživitelky, a pro ně to bude existenční problém,“ dodala.

Další z oslovených pendlerů, který se živí v Německu jako lakýrník, je pro dočasný zákaz práce v zahraničí. „Němci, se kterými dělám, jsou prasata. Vůbec nerespektují žádná hygienická pravidla, musím je okřikovat, aby se ke mně nepřibližovali blíž než na dva metry,“ řekl Právu.

Hranice mohou být uzavřené i dva roky, řekl Prymula

Koronavirus

Že by přišel o práci, se nebojí. „Mám smlouvu na dobu neurčitou,“ dodal. Podle starosty Všerub Václava Bernarda se dá souhlasit s tím, že jsou pendleři v tuto chvíli vnímáni jako největší hrozba. „Pokud se ovšem neuzavřou všechny cesty a cestičky, tak tato dílčí opatření nemají žádný smysl. Zruší se výjimka pro pendlery a stejně to sem budou tahat řidiči kamionů,“ prohlásil Bernard.

Řešení vidí například v tom, kdyby česká vláda po diplomatické linii vyjednala podmínky pro udržení zaměstnání pro české občany formou kurzarbeitu, aby měli jistotu, že se budou moci vrátit do práce. „V opačném případě tady budeme mít desetitisíce nezaměstnaných, o které se bude muset postarat stát,“ doplnil Bernard.

Reklama

Výběr článků

Načítám