Hlavní obsah

Sériová výroba masek z ČVUT má začít tento týden

Právo, Jakub Svoboda

Sériová výroba ochranné polomasky RP95-M, která má splňovat stejný či vyšší stupeň ochrany jako respirátor filtrační třídy FFP3, se rozběhne nejspíš už tento týden.

Foto: ČVUT

Polomaska typu RP95-3D, která se vyrábí na 3D tiskárnách.

Článek

Zapojí se do ní přes deset tuzemských firem. Právu to sdělila Eva Doležalová, mluvčí Českého vysokého učení technického (ČVUT), kde tamní výzkumníci z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) polomasky vyvinuli.

„Jde o více než desítku tradičních ryze českých firem, z čehož máme velkou radost. Systém sériové výroby se připravuje tak, aby mohla být spuštěna ke konci tohoto týdne,“ sdělila Právu Doležalová. Podrobnosti včetně názvů firem chce škola oznámit až v příštích dnech.

ON-LINE: Počet mrtvých na covid-19 ve Francii šplhá k 16 tisícům

Koronavirus

Původní model byl vyvinut týmem vědců ČVUT pro výrobu na 3D tiskárnách. Nyní se tisknou jen modely CIIRC RP95-3D, a to na speciálních 3D tiskárnách HP MultiJet Fusion. Těch je v ČR sedm, jedna je také na CIIRC.

Speciální 3D tiskárna dokáže tisknout účinné respirátory.Video: Novinky

„Každý takovýto přístroj dokáže vyrobit zhruba 60 kusů denně. Takto vytištěné tělo masky se kompletuje s dalšími komponenty, jako je silikonové těsnění, externí filtr. To má na starosti firma 3Dees Industries, která vytištěné části na 3D odebírá od všech sedmi tiskáren, vše kompletuje a dodává přímo ministerstvu zdravotnictví. To je pak posílá podle svého rozhodnutí dál,“ uvedla Doležalová.

Deset tisíc kusů denně

Na základě licence ČVUT, jejímž výhradním držitelem je start-up ČVUT, společnost Trix Connections, vznikl nový model masky s označením RP95-M a ve spolupráci s technology byl upraven tak, aby jej bylo možné vyrábět sériově na vstřikolisech.

Rozdávají zdarma štíty, stojí je to 150 tisíc denně. Vláda jim přislíbila podporu

Domácí

„Jakmile bude spuštěna výroba formou vstřikování plastů, bude možné vyrábět 10 000 kusů denně. Kapacitu lze ale navýšit podle aktuální poptávky i na násobky tohoto počtu,“ upozornila Doležalová.

Ochranné prostředky připravují na ČVUT i další vědecké týmy. Například výzkumníci z fakulty dopravní již předali lékařům stovky respirátorů s výměnným filtrem a ochranných štítů.

Na ČVUT také koncem minulého týdne dokončovali roboty, kteří přispějí k rychlému a bezpečnému testování vzorků na koronavirus.

ČR soběstačná

Česko bude ve výrobě ochranných prostředků proti koronaviru brzy soběstačné. Ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) minulý týden oznámil, že americká společnost Honeywell by měla u Olomouce postavit závod na výrobu respirátorů s kapacitou pět milionů kusů měsíčně. Vybudován má být během pouhých čtyř měsíců.

Stát přitom podle Havlíčka neposkytne společnosti investiční pobídku, ale slíbí, že bude část vyrobeného zboží odebírat. „Dohoda není v režimu investičních pobídek, ale částečným odebráním produkce. Tu využijeme pro české zdravotnictví, energetiku, průmysl, pro správu hmotných rezerv a ještě budeme mít důležitý exportní artikl. Staneme se tak v této oblasti plně soběstačnými a nezávislými na dovozu,“ uvedl Havlíček.

V Olomouci se mají vyrábět miliony respirátorů měsíčně, Česko bude soběstačné, tvrdí Havlíček

Koronavirus

V Česku se naplno rozjela také sériová výroba roušek. Firma Batist Medical z Červeného Kostelce na Náchodsku nyní vyrábí na dvou linkách měsíčně celkem milion nanoroušek. Od června by pak chtěla produkovat na třech linkách tři miliony nanoroušek měsíčně, řekl ČTK ředitel firmy Batist Tomáš Mertlík.

Jak dodal, v souvislosti s rozšiřováním výroby už společnost přijímá desítky nových zaměstnanců. Firma s miliardovým obratem teď zaměstnává okolo 350 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám