Hlavní obsah

Primátor Hřib předběhl hygieniky, ministra i premiéra a ohlásil nový, ovšem nepotvrzený, případ koronaviru

Aktualizováno

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) ve středu oznámil další případ nákazy koronavirem. Ovšem zatím nepotvrzený. Předběhl tak hygieniky, ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha i premiéra Andreje Babiše (oba ANO), kteří doposud nové, ovšem potvrzené, případy oznamovali. Podle ministra zdravotnictví se žena nechala testovat sama a čeká se na oficiální potvrzení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Hřib na jednání zastupitelstva hlavního města Prahy. Archivní foto.

Článek

Podle Hřiba se nakazila žena, která je matkou dvou žáků navštěvujících základní školu v Praze 6.

„V Praze máme nový případ výskytu koronaviru. Jde o matku dítěte ZŠ na Praze 6. Vybrané třídy dotčené školy proto budou dočasně zavřené,” uvedl primátor s tím, že zasedá krizový štáb Prahy 6 a na místo jedou zástupci hygienické stanice.

„Rodina postiženého rodiče bude testována v Národní referenční laboratoři, výsledky budou známy v pozdních odpoledních hodinách,” dodal primátor.

Na dotaz Novinek ovšem následně uvedl, že to není potvrzená informace. „Zatím to není potvrzené referenční laboratoří. Ale detaily vám řekne hygiena,“ sdělil Novinkám Hřib.

Na dotaz Novinek, jestli není matoucí informovat o novém případu koronaviru, když ještě není potvrzený, Hřib odepsal: „Apel na respektování stávajících doporučení státní hygienické služby matoucí určitě není.“

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se žena, která se v sobotu vrátila z Itálie, nechala testovat v soukromé laboratoři a nekonzultovala celou záležitost s hygieniky. Výsledek podle něj nelze brát jako stoprocentně průkazný, ověřuje ho Národní referenční laboratoř.

„Žena je nyní v karanténě v Nemocnici Na Bulovce, zbytek rodiny v domácí karanténě,” doplnil ministr.

Hygienici okamžitě přijali ve škole náležitá opatření.

Kvůli koronaviru stát nebude omezovat hromadné akce, řekl Babiš

Koronavirus

„Třídy, které navštěvovaly děti postiženého rodiče, jsou v izolaci ve škole a rodiče byli vyrozuměni, aby si je ze školy vyzvedli,” doplnil Hřib.

Škola vyčká na výsledky testů

Podle ředitele školy Petra Karvánka byly děti potenciálně nakaženého rodiče v pondělí a v úterý ve škole. Škola vyhlásila ve čtvrtek ředitelské volno a čeká na výsledky testů.

„Pokud budou výsledky testování dvou žáků školy negativní, nebudeme činit žádná mimořádná opatření typu uzavření školy, pouze budeme dbát na zvýšenou osobní hygienu dětí a pracovníků školy. V opačném případě během čtvrtka zveřejníme opatření, která bychom ve spolupráci s hygienickou stanicí a krizovým štábem MČ Prahy 6 přijali,” oznámil ředitel ve středu po poledni.

Ministr potvrdil pět nakažených

V Česku je zatím potvrzených pět případů nemoci COVID-19, kterou nový typ koronaviru způsobuje. Nakažené jsou dvě zahraniční turistky, jeden učitel z České zemědělské univerzity a dva lidé z Děčína, kteří byli společně lyžovat. Všichni se nakazili v Itálii, která je po Číně a Jižní Koreji třetím největším ohniskem nemoci.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a premiér Andrej Babiš

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na Twitteru napsal, že ke středečnímu ránu bylo testováno 340 osob a pozitivních je stále jen pět případů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám