Hlavní obsah

Přehledně: Které obchody jsou otevřené a pro koho

Novinky, bož

Ministerstvo zdravotnictví prodloužilo zákaz maloobchodního prodeje a prodej služeb v provozovnách (například v restauracích) až do 11. dubna. Nově dostaly výjimku prodejny domácích potřeb, pokud prodávají například roušky, dezinfekci či ochranné rukavice.

Foto: Milan Lažanský, Novinky

Restaurace zavírají či přecházejí na pouliční prodej jídla s sebou.

Článek

Vláda ve středu rozhodla o prodloužení nouzového stavu o 30 dnů, tedy do 11. května, jak to navrhoval Ústřední krizový štáb. Změnu musí příští týden ještě schválit Poslanecká sněmovna. Ministerstvo zdravotnictví zároveň do 11. dubna prodloužilo mimořádné opatření, na jehož základě byly uzavřeny například restaurace, kina a velká část prodejen.

Co se změnilo?

Ministerstvo zdravotnictví od čtvrtka 2. dubna od 6 hodin ráno umožnilo provoz domácích potřeb v případě, že si tam lidé mohou koupit zdravotnické pomůcky na ochranu před šířením nákazy nemocí Covid-19.

„Musí jít o prodejny, ve kterých lze nakoupit ochranné prostředky, jako jsou roušky, respirátory, dezinfekce nebo rukavice. Chceme, aby si lidé mohli potřeby pohodlně nakoupit a nemuseli je tak shánět pouze v lékárnách,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Jak je to s hobbymarkety?

Komplikovanější je situace u hobbymarketů jako Hornbach, Obi nebo Bauhaus. Částečně se na ně vztahuje výjimka pro prodej zahrádkářských potřeb včetně osiva a sadby. Na jejím základě nechávají zpravidla otevřená venkovní zahradní centra. Klasické prodejny pak mají otevřeno jen pro živnostníky v rámci velkoobchodního prodeje. O možnostech vyzvednutí online objednávek v prodejně se lze informovat na webu jednotlivých prodejců.
Obi nechává pro běžné zákazníky otevřená právě venkovní zahradní centra, kde si mohou zakoupit rostliny a zahradnické potřeby. Pro živnostníky jsou prodejny otevřeny od 8 do 17 hodin. Ti se mají prokázat například živnostenským oprávněním nebo výpisem z obchodního rejstříku. Na tomto stavu se podle aktuálních informací na webu a infolince momentálně nic nemění.
Hornbach umožňuje online objednávky. Ty lze objednat buď domů, nebo je lze rezervovat pro vyzvednutí v prodejně. Zároveň od 3. dubna otevírá venkovní i vnitřní zahrady pro běžné zákazníky. Celé prodejny jsou otevřené pro OSVČ v rámci velkoobchodního prodeje a zahrady pro běžné zákazníky ve všední den buď od 7 do 16, nebo od 7 do 18 hodin – otevírací doba jednotlivých prodejen se liší. O víkendu jsou prodejny otevřeny od 8 do 16 hodiny, některé prodejny budou v sobotu otevřeny i do 18 hodin. Podnikatel by se měl prokázat dokladem totožnosti a živnostenským oprávněním, jiným osvědčením o podnikatelské činnosti nebo Profikartou, kterou hobby market velkoobchodním zákazníkům vystavuje.
Bauhaus rovněž provozuje venkovní prodej zahradnických potřeb pro všechny zákazníky, a sice od 8 do 18 hodin ve všední den a od 8 do 16 hodin o víkendu. Prodejny jsou pro podnikatele otevřeny ve všední den již od sedmi hodin, o víkendu mají stejnou otevírací dobu jako venkovní prodej zahradnických potřeb. Podnikatel by se měl prokázat svým IČO.

Jak je to s restauracemi?

Restaurace a hospody patří mezi provozovny, které byly uzavřeny pro veřejnost. Mohou nicméně jídlo rozvážet například na základě internetových či telefonických objednávek. Povolen je také výdej jídla s sebou z okének.

Co říká aktuální vládní nařízení?

„S účinností ode dne 2. dubna 2020 od 6:00 hod. do dne 11. dubna 2020 do 6:00 hod. se zakazuje maloobchodní prodej a prodej služeb v provozovnách, s výjimkou těchto prodejen:
potravin,
pohonných hmot,
paliv,
hygienického zboží, kosmetiky a jiného drogistického zboží,
lékárny, výdejny a prodejny zdravotnických prostředků,
malých domácích zvířat,
krmiva a dalších potřeb pro zvířata,
brýlí, kontaktních čoček a souvisejícího zboží,
novin a časopisů,
tabákových výrobků,
služeb prádelen a čistíren,
opravy silničních vozidel, pokud v provozovně není současně více než 30 osob,
odtahy a odstraňování závad vozidel v provozu na pozemních komunikacích,
prodej náhradních dílů k dopravním prostředkům a výrobním technologiím,
provozovny umožňující vyzvednutí zboží a zásilky od třetí strany,
prodej zahrádkářských potřeb včetně osiva a sadby,
pokladní prodej jízdenek,
lázeňská zařízení, pokud v nich bude poskytována pouze lázeňská služba hrazená alespoň zčásti z veřejného zdravotního pojištění,
provozování pohřební služby,
květinářství,
provádění staveb a jejich odstraňování, projektovou činnost ve výstavbě, geologické práce, zeměměřičství, testování, měření a analýzu ve stavebnictví,
prodej textilního materiálu a textilní galanterie,
servis výpočetní a telekomunikační techniky, audio- a videopřijímačů, spotřební elektroniky, přístrojů a dalších výrobků pro domácnosti,
realitní zprostředkování a činnost účetních poradců, vedení účetnictví, vedení daňové evidence,
zámečnictví a servisu dalších výrobků pro domácnost,
oprav, údržby a instalací strojů a zařízení pro domácnost,
provozování pohřebiště, provádění balzamací a konzervací, zpopelňování lidských pozůstatků nebo lidských ostatků včetně ukládání lidských ostatků do uren,
myčky automobilů,
domácích potřeb, pokud lze v provozovně nakoupit ochranné prostředky dýchacích cest, jako je respirátor, rouška, ústenka, šátek, šál nebo jiné prostředky, které brání šíření kapének, rukavice nebo dezinfekci,”
„Dále se tento zákaz nevztahuje na prodej potravin v provozovnách, pro které prodej potravin sice nepředstavuje převážnou část činností dané provozovny, avšak část provozovny, ve které se prodávají potraviny, je oddělena od ostatních částí provozovny.”
Zdroj: Mimořádné opatření MZČR

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám