Hlavní obsah

Praha 8 dezinfikuje veřejná prostranství i roušky pro své zaměstnance

Novinky, Jarmila Bastlová, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha 8

Krizový štáb Prahy 8 se rozhodl rozšířit další preventivní opatření proti koronaviru a dezinfikuje veřejná místa. Slibují si od toho větší bezpečnost na ulicích. Na městském úřadu také mají vlastníma rukama vyrobený sofistikovaný dezinfikátor.

Praha 8 dezinfikuje veřejná prostranstvíVideo: Novinky

 
Článek

Dezinfekce probíhá na nejvíce vytížených místech například cestou k obchodům nebo do metra. „Vybraná veřejná prostranství, to znamená hřiště, na některých vybraných trasách lavičky, podchody a podobně dezinfikujeme každý den,“ popsal vybraná místa Martin Cibulka, předseda Komise pro životní prostředí na radnici.

Praha 8 začala s dezinfekcí mezi prvními a to už 10. března. Desinfikuje se tříprocentním roztokem chloraminu. Začíná se lavičkami a herními prvky, na které mohou přijít děti, poté podchody kolem metra, zábradlí a madla, kde se koncentruje nejvíc lidí a je největší pravděpodobnost dotyku.

SÚKL varuje před falešnou nadějí: Kmenové buňky na koronavirus fungovat nemusí

Koronavirus

Na lavičky není vhodné si sedat hned po dezinfekci „Chce to nějakou dobu, aby ta látka v podstatě zaschla, což je i přirozená ochrana proti tomu, aby se na to normální člověk posadil,“ dodává Cibulka.

Opatření se zavádějí především kvůli seniorům, kteří si po cestě na nákup nebo se psem potřebují odpočinout. Praha 8 má totiž v průměru jedny z nejstarších obyvatel v rámci metropole.

Seznam laviček, které jsou pravidelně dezinfikovány:
• Městský mobiliář na Palmovce
• Ládví / 32 laviček
• Karlínské náměstí / 63 laviček
• DPS Burešova včetně laviček ve venkovní posilovně / 28 laviček
• Thomayerovy sady, dětské hřiště a okolí / 38 laviček
• Libeňský zámeček / 19 laviček
• Jezírko Ďáblice / 28 laviček
• Prostranství OC Krakov / 44 laviček

ON-LINE: V Česku přibylo dalších sedm mrtvých s koronavirem, nakažených je 3508

Koronavirus

„V žádném případě to nemá být pobídka k porušování karanténních opatření, ale pokud například senioři jdou vyvenčit svého čtyřnohého kamaráda nebo na nákup, alespoň se snažíme snížit možná rizika,“ dodává starosta Prahy 8 Ondřej Gros.

Pomocí zařízení na bázi ozónu pak radnice dezinfikuje i veřejné budovy, které přes noc zůstávají prázdné, například polikliniku Mazurská, nebo domy s pečovatelskou službou.

Praha měla jen dvě odběrová místa, další přibyla

Koronavirus

Další místa v Praze, kde probíhá dezinfekce je například Praha 1, 3, 4, 5 a 6.

Reklama

Výběr článků

Načítám