Hlavní obsah

Pandemie koronaviru může trvat dva roky, varoval německý vědec

Berlín

Německý Ústav Roberta Kocha (RKI)pro kontrolu a prevenci nemocí zvýšil v úterý stupeň varování před nemocí Covid-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru Sars-CoV-2. Prezident ústavu Lothar Wieler prohlásil, že hrozba pro německou populaci je vysoká. Podle něj je realistické předpokládat, že pandemie potrvá dva roky, uvedl týdeník Focus.

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Lothar Wieler, prezident Institutu Roberta Kocha

Článek

„Předpokládáme a řekli jsme to vícekrát, že od této chvíle to potrvá dva roky, než pandemie zmizí ze světa. Víme, že pandemie probíhají ve vlnách. Ale jak rychlé budou ty vlny a kdy se na světě nakazí 60 až 70 procent lidí, to může trvat roky. Bude záležet na tom, kdy budeme moci použít vakcínu,” řekl Wieler.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Alfou omegou je, aby se přerušil přenos infekce. „Musíme učinit vše, abychom přerušili jakýkoli možný přenos infekce,” zdůraznil Wieler. Podle něj totiž nelze počítat s očkovací látkou dříve než na jaře příštího roku. A i když už vakcína bude k dispozici, stejně nebudou všichni očkovaní. „Máme silnou imunitu, neboť 99 procent lidí přežije,“ řekl. Z tohoto vyjádření plyne, že odhaduje smrtnost (tedy procento mrtvých z nakažených) mezi obyvateli Německa na jednoprocentní. Zatím ale není jasné, jaká bude úmrtnost.

Wieler srovnal koronavirus s virem chřipky, kdy se ne u každého nakaženého projeví symptomy a onemocní. Přesto nepočítá s rychlým koncem nemoci. „Rozhodně mluvíme o měsících, ale předpokládáme, že půjde o časový úsek dvou let,“ zopakoval svůj odhad.

„Musíme vycházet z toho, že počet případů je výrazně vyšší, než o kolika Institut Roberta Kocha ví,” řekl Wieler.

Deník Bild, který bilanci sestavuje podle hlášení ministerstev zdravotnictví jednotlivých německých spolkových zemí, dopoledne evidoval 7222 infikovaných, z nichž 17 zemřelo. Bild rovněž podle ČTK napsal, že 67 lidí se již z nákazy vyléčilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám