Hlavní obsah

Česko má 1394 nakažených, 20 lidí je ve vážném stavu

Aktualizováno

Česká republika eviduje už 1394 lidí nakažených koronavirem, deset lidí se vyléčilo, tři pacienti zemřeli, otestováno bylo kolem 20 tisíc lidí. Do země v noci na úterý dorazily z Číny další ochranné pomůcky pro zvládání epidemie nového koronaviru. Dění kolem epidemie koronaviru SARS-CoV-2, který způsobuje nemoc Covid-19, jsme i v úterý sledovali v on-line reportáži.

Foto: Novinky

Celkem nakažených v ČR - 1 394

Článek

23:39 - Končíme úterní on-line přenos. Děkujeme za pozornost.

23:37 - Ve válkou zmítané Libyi se potvrdil první případ nákazy novým koronavirem. Podle agentury Reuters informovalo libyjské Národní středisko pro kontrolu nemocí, které funguje na územích, jež mají pod kontrolou obě hlavní strany konfliktu.

23:04 - Americký dramatik Terrence McNally, který jako jeden z prvních úspěšných autorů na prknech divadel učinil běžnými homosexuální postavy, podlehl dnes komplikacím spojeným s nákazou koronavirem. Dramatikovi bylo 81 let.

22:25 -  Koronaviru dnes v Izraeli podlehl 87letý muž z Jeruzaléma. Nemoc COVID-19 má tak v zemi už tři oběti. Nákaza se potvrdila u 1930 lidí, 34 je ve vážném stavu a 53 se vyléčilo, napsal dnes izraelský list The Times of Israel. Podle izraelských médií byl první ze zemřelých přeživším holokaustu.

22:05 - Ve vážném stavu je v českých nemocnicích 20 lidí. Jeden člověk je stále na mimotělním oběhu, 19 je na umělé plicní ventilaci. Řekl to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v České televizi.

21:58 - Irská vláda nařídila od půlnoci přerušení běžného provozu ve všech restauracích, kavárnách a méně důležitých obchodech a vyzvala obyvatele, aby co nejméně vycházeli do ulic. V Irsku, kde byly dosud uzavřené školy a hospody, se tak výrazně stupňuje boj proti šíření koronaviru, napsala agentura AFP. Nová opatření budou platit nejméně do 19. dubna.

21:20 - Počet uzdravených v Česku vzrostl na deset, oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

21:16 - V Česku zemřel třetí pacient s Covid-19, 71letá žena v pražské Všeobecné fakultní nemocnici. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha měla další zdravotní problémy.

20:20 - Armáda v úterý dočasně stáhla české vojáky z Iráku. Zdůvodnila to výrazným omezením operačních úkolů, bezpečnostními hrozbami i epidemií koronaviru.

19:55 - Počet obětí COVID-19 ve Francii překročil 1000, k dosavadním 860 mrtvým v úterý přibylo dalších 240. V kritickém stavu je v zemi přes 2500 pacientů.

19:21 - Téměř pětimiliardová vládní rozpočtová rezerva na letošní rok se již utratila za zdravotnický materiál určený pro boj s epidemií koronaviru. Ve Sněmovně to řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

18:34 - V Číně v současnosti zůstává kolem 1,5 milionu poštovních zásilek, které mají adresáty v České republice. Vzhledem k nedostatečným mezinárodním přepravním kapacitám není jasné, kdy budou z Číny odeslány, aby je mohla Česká pošta dodat tuzemským adresátům. Uvedl to mluvčí pošty Matyáš Vitík.

18:28 - V Rakousku se počet lidí nakažených koronavirem za poslední den zvýšil o čtvrtinu, celkem je tak infikovaných takřka 4900. Ve Švýcarsku už je nakažených takřka 9000, což je podle Univerzity Johnse Hopkinse v přepočtu na obyvatele skoro stejný počet nemocných jako v nejvíce zasažené Itálii. Informovaly o tom úřady.

Švýcarské zdravotnictví před kolapsem, nakažených raketově přibývá

Koronavirus

18:11 - V Itálii zemřelo dalších 743 nakažených koronavirem, celkem má země 6820 obětí. Počet dosud nakažených vzrostl o více než pět tisíc na 69 176.

17:52 - V Česku je 1394 případů nákazy koronavirem. Během úterý přibylo více než sto nakažených. Osm lidí se dosud z nemoci vyléčilo, dva pacienti zemřeli.

17:17 - Nemocnice v Novém Městě na Moravě uzavřela část interního oddělení. Jedna sestra je pozitivní na koronavirus.

17:08 - Indický premiér Naréndra Módí v úterý kvůli koronaviru nařídil na 21 dní úplný zákaz vycházení pro všechny obyvatele druhé nejlidnatější země světa. Informovala o tom agentura Reuters. V prohlášení uvedl, že nikdo nebude mít dovoleno opustit domov na dobu následujících tří týdnů počínaje úterní půlnocí. Zatím ale neupřesnil, jak si mají lidé v této době zajišťovat základní životní potřeby. Indie má 1,3 miliardy obyvatel.

17:02 - O 87 se zvýšil počet lidí, kteří ve Velké Británii podlehli koronaviru. Celkový počet úmrtí tak vzrostl na 422.

16:36 - Německé kliniky nyní přijímají pacienty infikované koronavirem z Francie a Itálie, kteří jsou ve vážném stavu, neboť nemocnice v jejich zemích jsou už kvůli přílivu infikovaných přetížené. Informovala o tom agentura DPA. Některé německé spolkové země, které prozatím mají na jednotkách intenzivní péče dostatečnou kapacitu, už přijaly podle DPA nakažené cizince, jejichž stav vyžaduje připojení na plicní ventilátor.

16:35 - Lékař a zdravotní setra z pražské Nemocnice na Bulovce se nakazili koronavirem, uvedla Česká televize. Jedná se o první případy nákazy u personálu této nemocnice.

16:12 - Podle nejnovějších odhadů ekonomů Raiffeisenbank by měla česká ekonomika kvůli dopadům šíření koronaviru v letošním roce klesnout o 5,2 procenta. Pokles ekonomiky přitom očekávají u všech okolních států. U Německa počítají s poklesem o 4,1 procenta, u Slovenska o šest procent, u Maďarska o 3,5 procenta a u Polska o dvě procenta. V příštím roce by se pak měly ekonomiky všech zemí regionu vrátit k růstu.

VÝLETY Z KARANTÉNY: Projděte si s námi botanickou zahradu v Troji

Domácí

15:55 - Tři další místa, na nichž se budou odebírat vzorky lidem s podezřením na nakažení koronavirem, chce během středy vybudovat krajský krizový štáb v Libereckém kraji. „Vzniknout mají v areálech nemocnic v České Lípě, Jablonci nad Nisou a Jilemnici,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK).

„Ve středu tato místa vytvoříme a ve čtvrtek tu začnou první odběry,“ dodal.

Odběry v regionu nejdříve prováděly pouze posádky dvou sanit záchranné služby a od středy minulého týdne probíhaly také na stanovišti v areálu Krajské nemocnice v Liberci.

Vzorky bude nadále vyhodnocovat pouze laboratoř v liberecké nemocnici. Ta má podle hejtmana i v dalších dnech zpracovávat výhradně odběry od pacientů indikovaných hygieniky. Samoplátci se musí obrátit na laboratoře mimo region.

15:22 - Sasko si chce udržet Čechy pracující ve zdravotnictví. Dostanou 40 eur (1100 korun) denně navíc, pokud nyní v práci zůstanou. Podpora je připravena i pro rodiny.

Sasové chtějí udržet české zdravotníky, nabízejí tisícovku denně

Koronavirus

15:19 - V Nizozemsku i Belgii dál roste počet nakažených koronavirem a pacientů, kteří podlehli nemoci COVID-19. V Nizozemsku se počet potvrzených případů nákazy zvýšil o více než 800 na 5560 případů. V Belgii za posledních 24 hodin výrazně vzrostl počet obětí: z 88 na 122.

14:26 - Jordánská policie v minulých třech dnech zatkla kvůli porušení zákazu vycházení přes 1600 lidí. Zákaz platí od soboty a má Jordánce chránit před nákazou koronavirem. V zemi je potvrzených 127 případů.

14:12 - Evropa má podle propočtu agentury AFP už více než 200 tisíc případů nákazy koronavirem. Itálie a Španělsko z toho tvoří společně více než polovinu.

13:32 - Prezidentu republiky Miloši Zemanovi v úterý telefonovala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Hovořili o situaci v souvislosti s epidemií koronaviru a shodli se na vzájemné spolupráci v této oblasti, informoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

13:28 - Olympijské hry v Tokiu se letos v létě neuskuteční. Japonský premiér Šinzó Abe se s šéfem MOV Thomasem Bachem dohodl na přeložení her na příští rok.

13:27 - Fakultní nemocnici v Motole začínají docházet testovací sady na přítomnost koronaviru. Aktuálně jich má 800, což při kapacitě 200 vyšetření denně je zásoba na čtyři dny. Kvůli zvýšeným a dlouhodobým nárokům na její laboratoř, která zpracovává vzorky od 5. března, má i nedostatek chemikálií potřebných pro testování. Nemocnice o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

13:14 - Z infekčního oddělení Nemocnice Prostějov byl propuštěn druhý pacient v Olomouckém kraji vyléčený z nemoci COVID-19. Starší muž tam ležel deset dní. Jde tak podle dostupných informací o osmého uzdraveného pacienta v ČR.

13:10 - Světová zdravotnická organizace očekává výrazný nárůst počtu nakažených a úmrtí na nemoc z koronaviru. USA by se mohly stát novým ohniskem nákazy.

12:33 - Ve Španělsku se koronavirem nakazilo již 5400 zdravotníků, tvoří zhruba 14 procent všech infikovaných, píše s odvoláním na španělské úřady Reuters.

12:26 - Sněmovna potvrdila stav legislativní nouze, jak jej vyhlásil předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Stav umožní při nynější koronavirové krizi zrychlené projednávání zákonů.

Německo přišlo o šest milionů respirátorů, zmizely v Keni

Koronavirus

12:20 - Nákaza novým typem koronaviru ničí Švýcarsko. Země hlásí 9117 potvrzených případů nákazy a 122 obětí. Počet úmrtí je tedy téměř na úrovni Německa, ačkoli má země jen desetinu jeho populace.

12:13 - V Maďarsku, Polsku a v Srbsku zemřeli další pacienti s nemocí Covid-19, kterou způsobuje koronavirus. Maďarsko hlásí osm obětí, Polsko devět zemřelých a v Srbsku jsou tři mrtví.

12:10 - Několik kusů roušek ministerstvo zdravotnictví poslalo i do pražské Nemocnice Milosrdných sester svatého Karla Boromejského. Podle vrchní sestry Hany Balvínové ale stát na malé nemocnice zapomíná a upřednostňuje ty fakultní.

„Dostali jsme zásoby i od ministerstva. Něco jsme si ale museli koupit sami. Co se týče ochranných pomůcek, je to ale tak na knop, uvidíme, jak dlouho ta situace bude trvat,“ řekla Právu vrchní sestra, podle které se některé firmy snaží na situaci vydělat.

„Nabídek je spousta, ale je to tak předražené, že to je až hyenismus. Malé nemocnice to zruinuje,“ upozorňuje Balvínová a dodává, že by určitě od státu uvítali větší pomoc.

Američanka přišla kvůli koronaviru dočasně o několik smyslů

Koronavirus

11:45 - Již u zhruba 130 cestujících z výletní lodi Ruby Princess, která před pár dny zakotvila v australském městě Sydney, byla zjištěna nákaza koronavirem. Jedna žena infekci podlehla. Na palubě luxusního plavidla bylo 2700 pasažérů, kteří v Sydney 19. března vystoupili.

11:36 - Německu se ztratilo šest milionů respirátorů typu FFP2, které měly dorazit 20. března. Dodávka „zmizela beze stopy“ na letišti v Keni, případ se vyšetřuje, potvrdilo německé  ministerstvo obrany.

11:30  - Ministerstvo zdravotnictví zakázalo příjem nových pacientů poskytovatelům následné lůžkové léčebně rehabilitační péče. Schválila to vláda.

11:28 - Fakultní nemocnice Hradec Králové má tři pacienty oddělení IV. interní hematologické kliniky s nemocí COVID-19. Pacienti jsou nyní na infekční klinice, jejich stav je stabilizovaný.

Zhruba 30 zaměstnanců oddělení hematologické kliniky šlo do karantény. Klinika zůstala v provozu, zajišťuje péči o akutní pacienty. Řekl to mluvčí nemocnice Jakub Sochor.

Jak významně zrychlit testování? Izraelci mají nápad

Koronavirus

11:13 - V Íránu za minulých 24 hodin zemřelo na koronavirus dalších 122 lidí. Země má nyní přes 1900 mrtvých a více než 24 800 nakažených.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Krematoria na severu Itálie jsou zavalena rakvemiVideo: Reuters

11:10 - V Rakousku se počet lidí nakažených koronavirem za poslední den zvýšil o čtvrtinu, celkem je tak infikovaných už skoro 4500. Zatímco v pondělí přibylo necelých 600 nakažených (20 procent), v úterý to bylo skoro 900 infikovaných. Mrtvých je 25.

10:49 - Do zařízení v Bělé pod Bezdězem budou kvůli možné hrozbě koronaviru umisťováni všichni nově zajištění cizinci a žadatelé o mezinárodní ochranu.

Lidé, kteří byli dosud v zařízení umístěni, se přestěhují do zařízení v Kostelci nad Orlicí a Havířově. Ve všech zařízeních jsou také do odvolání zakázány návštěvy.

10:43 - V ČR zemřel druhý pacient nakažený novým typem koronaviru. Muž (ročník 1975) byl hospitalizovaný v Havířově, měl pokročilou rakovinu, uvedl ministr Vojtěch.

9:52 - Experimentální lék Remdesivir je v ČR. Všeobecná fakultní nemocnice ho začíná podávat pacientovi s těžkým průběhem onemocnění, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Zatím nelze říci, zda zvítězíme, uvedli lékaři k pacientovi, který dostal experimentální lék

Koronavirus

9:33 - V pondělí bylo na Slovensku na nákazu novým typem koronaviru pozitivně testovaných 19 lidí. Celkový počet infikovaných je 204 lidí.

Do Itálie dorazila další humanitární pomoc z Ruska

Koronavirus

9:25 - Drtivá většina Němců - 95 procent - podporuje nové vládní opatření v boji proti koronaviru, kterým je zákaz shromáždění více než dvou lidí na veřejnosti. Ukázal to průzkum veřejného mínění pro televizi ARD. Vyplývá z něj také to, že stoupá počet lidí, kteří mají obavu, že se nakazí.

9:22 - Bývalý finský prezident a nositel Nobelovy ceny míru za rok 2008 Martti Ahtisaari se nakazil koronavirem. Dvaaosmdesátiletému bývalému politikovi se zatím daří dobře.

Mrtví senioři v postelích, o které se nikdo nepostará. Tak vypadají pečovatelské domovy ve Španělsku

Koronavirus

9:07 - Podle posledních dat ministerstva zdravotnictví je v ČR 1289 potvrzených případů nákazy koronavirem. Provedeno bylo 19 624 testů a sedm lidí se vyléčilo.

8:23 - V České republice je 1287 potvrzených případů nákazy koronavirem. Uvedl to ministr zdravotnictví.

6:41 - Čínská provincie Chu-pej, jež byla epicentrem nákazy v Číně, uvolní od středy omezení pohybu pro místní občany. Karanténa tam platí od ledna.

6:32 - Pevninská Čína zaznamenala za pondělí 78 nově nakažených koronavirem, což je dvakrát více než o den dříve. Podle Reuters o tom informovaly místní zdravotnické úřady.

V oznámené bilanci je rovněž vyšší počet případů, kdy se pacienti nakazili od nemocného na čínském území. Jeden z nich se přitom infikoval ve městě Wu-chan, kde se nákaza potvrdila koncem loňského roku poprvé.

Češka v karanténě šla v Rakousku do hor, zachraňoval ji vrtulník

Koronavirus

6:24 - Společnost Smartwings má se státem smlouvu na vyslání celkem sedmi letadel. První dorazilo do Česka v pondělí zhruba hodinu po půlnoci. Dovezlo milion roušek a další zdravotnický materiál. O přesném termínu dalších zatím jasno není, Smartwings však počítá s pravidelnými intervaly v následujícím období.

6:15 - Další zdravotnický materiál přiveze v úterý do Pardubic velkokapacitní letoun An-124 Ruslan.

Několik Slováků využilo repatriace s Čechy, místo v karanténě pak zmizeli v Praze

Koronavirus

6:08 - Do Česka dorazily z Číny další ochranné pomůcky pro zvládání epidemie koronaviru. V noci je na pražské letiště Václava Havla přivezlo druhé letadlo skupiny Smartwings. Ihned po jeho příletu začali hasiči a policisté 1,9 milionu roušek a 100 000 respirátorů vykládat.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

6:00 - Dobré ráno. Česko i svět je zase o den blíže ke konci pandemie nového koronaviru. Dění kolem pandemie v Česku i ve světě pro vás sledujeme v on-line reportáži.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám