Hlavní obsah

Sasové chtějí udržet české zdravotníky, nabízejí tisícovku denně

Sasko si chce udržet Čechy pracující v oblasti zdravotnictví. Českým pendlerům proto nabízí podporu ve výši 40 eur denně (1100 korun), pokud nyní i přes problémy s překračováním hranic zůstanou v práci.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podpora je připravena také pro jejich rodiny. Informovala o tom televizní a rozhlasová stanice MDR s odvoláním na saského premiéra Michaela Kretschmera, podle něhož by se opatření mohlo týkat asi 1000 Čechů.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Na podporu mají nárok Češi dojíždějící do saských příhraničních regionů za prací ve zdravotnictví, a to nejen ti pracující přímo ve zdravotnických pozicích, ale třeba také zaměstnanci kuchyní nebo prádelen, které jsou k provozu nemocnic a dalších zdravotnických zařízení nezbytné.

Do Saska se mohou vydat i s partnerem a dětmi. Každý nepracující člen rodiny má v takovém případě nárok na podporu 20 eur denně (550 korun).

Němce svírá strach, počty nakažených razantně stoupají

Koronavirus

Ministr hospodářství Martin Dulig v úterý firmám, které mají obavy z toho, že přijdou o české a polské zaměstnance, doporučil, aby je na přechodnou dobu ubytovaly v hotelech a penzionech.

Česká vláda v pondělí rozhodla o tom, že kvůli šíření koronaviru opět zpřísní podmínky pro dojíždění za prací přes hranice. Pokud chtějí takzvaní pendleři od čtvrtka nadále pracovat v Německu a Rakousku, mají si tam zajistit ubytování.

Reklama

Výběr článků

Načítám