Hlavní obsah

Česko má 1120 potvrzených případů nákazy koronavirem

• Aktualizováno

Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku je v neděli odpoledne 1120. Současně lékaři oznámili, že na nákazu zemřel první pacient, a to 95letý muž. Z nemoci se již vyléčilo šest lidí, ale několik pacientů je ve velmi vážném stavu. Před půlnocí do Česka dorazily dva letouny z Číny, na palubě přivezly miliony roušek a respirátorů. Ministryně financí Alena Schillerová navrhne vládě kvůli poklesu ekonomiky schodek rozpočtu 200 miliard korun. Pendlerům se zřejmě zakážou cesty do zahraničí.

Foto: Novinky

Celkem nakažených v ČR - 1 120

Článek

On-line zpravodajství pro dnešní den končíme. Děkujeme za pozornost.

23:20 - Elitní brazilské fotbalové kluby dávají v boji proti důsledkům koronavirové pandemie k dispozici své stadiony. Ty by měly sloužit jako polní nemocnice a ulevit tak přeplněným zdravotnickým zařízením. Jedním z nich bude i legendární Maracaná.

22:35 - Ve Zlínském kraji dnes přibyly čtyři nové potvrzené případy nákazy novým typem koronaviru. Zatímco ráno jich bylo 53, k 18:00 už 57. V nových případech jde o tři muže a jednu ženu. Dva nově nakažení jsou ze Zlínska, po jednom je z Kroměřížska a Uherskohradišťska.

22:10 - Firma Gilead, která vyvinula potenciálně účinný lék proti koronaviru remdesivir, přestává kvůli přílišné poptávce udělovat povolení k pokusné léčbě.

21:59 - Rumunsko hlásí první tři oběti koronavirové nákazy. Viru podlehli starší muži, kteří trpěli dalším onemocněním. Jeden trpěl rakovinou, druhý pravidelně docházel na dialýzu a třetí trpěl cukrovkou.

21:44 - V Olomouckém kraji přibylo dalších deset potvrzených případů nákazy koronavirem, celkem jich je 85. Nové případy jsou hlavně v obvodu Prostějov, jejich celkový počet se zvýšil ze sobotních sedmi na 12. První potvrzená nákaza dnes byla evidována na Jesenicku a čtyři přibyly v uzavřené oblasti na Litovelsku a Uničovsku, kde byl koronavirus potvrzen u celkem 63 lidí.

21:16 - Více než 600 Čechů se kvůli koronaviru v posledních dnech vrátilo přes Německo do své vlasti speciálně vypravenými autobusy, řekl velvyslanec Tomáš Podivínský. Zatímco dosud většina autobusů jezdila z Frankfurtu nad Mohanem, v neděli vyrazily první dva se zhruba 70 lidmi přímo od budovy české ambasády v německé metropoli.

20:26 - MF navrhuje prominout červnové zálohy na daň z příjmů fyzických i právnických osob. Týká se to 2. zálohy u čtvrtletních plátců a první u pololetních.

Rakousko hlásí nižší počet nově nakažených

Koronavirus

20:20 - Ministerstvo financí navrhuje pozastavit EET po dobu stavu nouze a následujících tří měsíců. K tomu je nutná novela, již dá MF v úterý Sněmovně ke schválení.

20:06 - V Česku zemřel první nakažený koronavirem. Jde o 95letého muže, který měl další zdravotní problémy.

20:03 - Americký republikánský senátor Rand Paul dnes na twitteru oznámil, že se nakazil koronavirem. Jde o prvního nakaženého člena horní komory Kongresu.

19:53 - U Nemocnice Břeclav začne rovněž fungovat odběrový stan pro potřeby odběrů v souvislosti s podezřením na onemocnění koronavirem.

19:46 - Mezinárodní olympijský výbor (MOV) poprvé přiznal, že kvůli pandemii koronaviru uvažuje o odložení olympijských her v Tokiu. Rozhodnutí by mělo padnout do čtyř týdnů. Úplné zrušení her ale ve hře není.

Kancléřka Merkelová je kvůli koronaviru v karanténě

Koronavirus

19:17 - Společnost Facebook během koronavirové krize v Evropě dočasně sníží rychlost streamingu videí na svých platformách a rovněž na sociální síti Instagram. Mluvčí firmy to dnes oznámil v Bruselu. Facebook chce tímto krokem předejít přetížení sítě, které by mohlo být vyvoláno vyšším využíváním internetu při práci milionů lidí z domova.

19:10 - Městská hromadná doprava ve stotisícovém Hradci Králové v rámci opatření boje s epidemií koronaviru od pondělí omezí provoz. Autobusy a trolejbusy budou do odvolání jezdit podle takzvaného prázdninového jízdního řádu.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Členové Vodní záchranné služby Nové Mlýny postavili vytápěný stan na česko-rakouském hraničním přechodu Poštorná-Reinthal u Břeclavi jako zázemí pro sloužící policisty a vojáky, kteří provádějí dohled na uzavřenou hranici.

18:58 - V Praze hygienici evidují 345 lidí nakažených novým typem koronaviru, 211 mužů a 134 žen. Za posledních 24 hodin přibylo 46 nových případů, uvedla Hygienická stanice Hlavního města Prahy na webu.

18:41 - Britský premiér Boris Johnson pohrozil, že není pochyb, že pokud lidé nebudou dodržovat opatření zajišťující, že s nebudou stýkat, tak se zavedou tvrdší opatření. Zatím jsou zavřené školy hospody a restaurace, ale lidé mohou ven na procházky. Klíčová je podle něj ochrana 1,5 milionu nejohroženějších.

18:28 - V Itálii počet obětí nákazy koronavirem překročil 5000. Za poslední den se počet mrtvých zvýšil o 651 na 5476. Infikovaných je celkem už 59.138, což je o 5560 více než v sobotu. Informoval o tom dnes úřad civilní ochrany.

18:25 - Slovensko v neděli zaznamenalo sedm nových případů nákazy koronavirem. Celkem je na Slovensku 185 potvrzených případů nákazy.

18:18 - Španělsko o půlnoci uzavře pro cizince na třicet dní své hranice, přístavy a letiště. Vrátit se budou moci Španělé, lidé s trvalým pobytem v zemi. Omezení neplatí pro piloty, námořníky dopravce , zdravotníky a diplomaty.

Hvězda světové opery Plácido Domingo se nakazil koronavirem

Koronavirus

18:05 - Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Karlovarském kraji vzrostl na 40. Proti sobotnímu večeru přibyli dva pacienti. Testem na možnou nákazu prošlo v kraji už 387 osob, ve 347 případech byly testy negativní.

17:48 - Ministerstvo na webu oznámilo, že pozitivních pacientů je již 1120, provedených testů bylo 15 584. Stále platí, že se vyléčilo šest pacientů. Za dnešek přibylo 73 nemocných.

17:41 - Při nepokojích v kolumbijských věznicích zemřelo 23 lidí a 83jich bylo zraněno. Důvodem výtržností byla opatření proti koronaviru.

17:39 - V Nemocnici na Bulovce je 27 pacientů nakažených novým typem koronaviru, od dopoledne jich pět přibylo. Stále pět je na plicní ventilaci.

Antimalarikum Plaquenil může pomoci při léčbě Covid-19, Česko ho schraňuje

Koronavirus

17:20 - V Řecku začne kvůli koronaviru od pondělí platit celostátní karanténa. Počet případů nákazy stoupl za den o 94 na 624, mrtvých je 15.

17:17 - Lety pro Čechy na žádost ministerstva zahraničí se chystají z Peru a Dominikánské republiky, Hondurasu a Mexika, Panamy a Kuby, Kolumbie a Kostariky, uvedla letecká společnost Smartwings.

17:09 - Ve Velké Británii stoupl počet obětí nemoci Covid-19 na 244.

17:00 - Karlovarský kraj chce začít kvůli pandemii koronaviru na hranicích kontrolovat a měřit teplotu všem pendlerům. Pomoci by jim v tom měli armádní zálohy, o které kraj zažádal. Kraj rovněž žádá uzavření hraničního přechodu na Božím Daru.

16:46 -  V celém Německu budou zakázána shromáždění více než dvou lidí. Výjimku budou mít rodiny, shodla se podle médií kancléřka Angela Merkelová a spolkové země.

Rusko vysílá do Itálie stovku armádních lékařů a virologů. Přibylo tam mrtvých

Koronavirus

16:45 Omezením, nařízeným v zemi kvůli boji s nebezpečnou nákazou, budou Američané čelit pravděpodobně deset až dvanáct týdnů, tedy zhruba do počátku června, řekl americký ministr financí Steven Mnuchin. v USA je přes 25 000 nakažených a 325 mrtvých.

16:43 - Dubajské aerolinky Emirates, jedna z největších leteckých společností světa, kvůli pandemii koronaviru od středy přestane provozovat všechny své komerční linky a lety s cestujícími. Nákladní lety budou pokračovat. Informovalo o tom dnes vedení společnosti. Kdy odstávka dopravních letů skončí, zatím není jasné.

16:19 - V Rusku stoupl počet potvrzených případů Covid-19 o 61 na 367. Valná většina, 54, je jich Moskvy. Třináct lidí se uzdravilo. Vicepremiérka Taťjana Golikovová uvedla, že v nejbližších dnech se v zemi nezavede karanténa.

16:15 - Aerolinky Emirates oznámily, že od středy 25. března přestanou létat kvůli pandemii. Bude provádět pouze nákladní lety se svými Boeingy 777, přičemž se bude soustřeďovat na přepravu zdravotnického materiálu. Propouštět nemíní, ale na tři měsíce sníží většině zaměstnanců platy.

Hranice mohou být uzavřené i dva roky, řekl Prymula

Koronavirus

15:51 - První oběť oznámil Afghánistán. První dva případy jsou potvrzené v Pásmu Gazy.

15:35 - Ve Švýcarsku v neděli stoupl počet potvrzených případů skoro o devět set na 7014, přičemž obětí je už 60.

13:50 - Rumunsko ohlásilo první oběť SARS-CoV-2.

12:44 - První oběť Covid-19 oznámilo Kosovo, kde je potvrzeno 31 případů nákazy.

12:36 - Vicepremiér Jan Hamáček  by osobně byl pro to, aby se pendlerům neumožnila cesta za prací do zahraničí. Podobný názor zastává i ministr zahraničí. Jednat by se o tom mělo v pondělí.

12:34 - V Německu podle institutu Roberta Kocha přibylo 1948 nových případů. Celkově je tak potvrzeno v zemi 18 610 případů a 55 úmrtí.

12:32 - V Indii platí čtrnáctihodinový zákaz vycházení pro všech více než 1,3 miliardy místních obyvatel. Opatření má podle premiéra Naréndry Módího posloužit jako zkouška připravenosti Indie na boj s pandemií způsobené koronavirem a částečně zastavit šíření nákazy..

12:26 - V příštím letadle z Číny podle Prymuly přiletí 500.000 rychlotestů na COVID-19. Plošně budou otestováni i lidé z uzavřených oblastí na Litovelsku.

Do policejního skladu v Pardubicích byl převezen zdravotnický materiál z ČínyVideo: Novinky

12:24 - Policie stáhla nejúčinnější respirátory potřebné pro zdravotníky ze svých zásob, aby šly lékařům a sestrám. Učinily tak i další profese, uvedl Hamáček.

Policisté budou podle něj používat respirátory nižší třídy, které začala do Česka přivážet od pátku letadla z Číny.

"Nejsilnější respirátory jsou potřebné pro zdravotníky, pro všechny ostatní stačí dvojky," uvedl Hamáček s tím, že ministerstvo vnitra postahovalo nejsilnější respirátory od policistů i dalších profesí.

V sobotu premiér Andrej Babiš (ANO) informoval, že nákup respirátorů nejvyšší třídy ministerstva zdravotnictví uvázl v Rotterdamu, kde byla na sklad uvalena karanténa. O budoucnosti zakázky by se mělo rozhodnout v pondělí.

12:16 - Ve Španělsku za poslední den vzrostl počet úmrtí na koronavirus o 394 lidí, uvádí tamní média. Nových případů je nahlášeno 3646. Celková čísla v zemi: 28 572 potvrzených případů, 1720 mrtvých.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z JIP v nemocnici v Paříži, kde se starají o těžké případy nakažených koronaviremVideo: AP

11:57 - Všech 12 středočeských záchranářů, kteří byli v karanténě, již zná výsledky svých testů na možnou nákazu COVID-19. Výsledek všech je negativní. Skupina těchto záchranářů podstoupí opětovně testy za 14 dní.

11:51 - Sto tisíc roušek pro Itálii zabavených v Lovosicích pošle ČR do Itálie příští týden. Ministr zahraničí Tomáš Petříček řekl, že situaci vysvětlí svému italskému protějšku.

11:42 - Do zdravotnických lůžkových zařízení Středočeského kraje dorazilo 13 000 kusů respirátorů FFP2 z dodávky, která mu byla poskytnuty vládou. Záchranná služba Středočeského kraje dostala 3250 kusů respirátorů. Další respirátory budou příjemcům, tedy praktickým lékařům a lékařům pro děti a dorost, distribuovány průběžně. Informovala o tom mluvčí kraje Helena Frintová.

11:35 -  V Šanghaji přistálo první letadlo ČSA. Do Prahy dopraví z Číny další ochranné prostředky pro zvládání epidemie koronaviru. Ministr vnitra Jan Hamáček na twitteru informoval, že letoun začne hned nakládat a otočí se do Prahy.

11:38 - Otevření škol předpokládáme na přelomu května nebo června, řekl na Primě ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Zavření škol a školek bude podle něj až jedním z posledních opatření, které vláda v souvislosti s epidemií koronaviru odvolá.

11:37 - Ruský prezident Vladimir Putin nařídil armádě poskytnout Itálii pomoc v boji s koronavirem. Počínaje nedělí přepraví armáda lékařskou pomoc a armádní experty.

11:13Přísná karanténní opatření chce náměstek ministra zdravotnictví a šéf krizového štábu Roman Prymula začít rozvolňovat zřejmě od poloviny dubna, řekl v TV Prima. Na hranicích budou zřejmě trvat déle. Celá zpráva

11:07V Česku je podle ministra zdravotnictví hospitalizováno 74 osob s COVID-19. Na JIP je 19 z nich, na plicní ventilaci 11, řekl TV Prima ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

10:51 - Maďarsko v neděli oznámilo, že počet obětí koronaviru v zemi stoupl na šest. Počet infikovaných je 131.

10:48 - U lékaře infekčního oddělení Nemocnice Prostějov byla potvrzena nákaza koronavirem, má zatím mírný průběh. Oddělení funguje, personál prochází testováním.

9:43 -  V policejním skladu v Opočínku na Pardubicku připravují hasiči rozvoz ochranných pomůcek proti šíření nového typu koronaviru, které krátce před půlnocí přivezl na letiště v Pardubicích z Číny velkokapacitní letoun Ruslan. Vykládka 106 tun respirátorů, roušek, ochranných obleků, brýlí a rychlotestů trvala zhruba tři hodiny. Celá zpráva

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Z policejního skladu v pardubické části Opočínek začali 22. března 2020 hasiči rozvážet zdravotnický materiál dopravený letecky z Číny.

9:05 - Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v ČR překročil tisícovou hranici, nyní je jich 1047. Vyléčilo se 6 lidí. Za sobotu bylo 158 nakažených.

8:56 - 2,3 miliony roušek, které včera před půlnocí dorazily z Číny, předá ministerstvo vnitra resortu zdravotnictví, určené budou pro fakultní nemocnice. 2,9 milionů pak dostanou pro svá zdravotnická a sociální zařízení kraje. Na twitteru to řekl ministr vnitra Jan Hamáček.

8:51 -  Aby zvládali stres v době epidemie koronaviru, snášeli lépe karanténu nebo si udělali zásoby pro případ nedostatku, shlukují se Kanaďané a turisté již několik dní před obchody, kde se prodává konopí. To je od konce roku 2018 v Kanadě legální drogou, píše agentura AFP.

8:33 - V Itálii, kde se nedaří zastavit šíření koronaviru, se čeká vydání krizového dekretu, kterým vláda pozastaví veškerou postradatelnou výrobu v zemi; v chodu zůstanou jen provozy zásobující supermarkety a lékárny, fungovat budou také banky a pošta.

8:23 - Kolumbie oznámila první úmrtí na nemoc Covid-19. Kuba ohlásila, že vyslala do koronavirem těžce postižené Itálie lékaře a zdravotní sestry, aby zde s infekcí bojovali.

8:14 - Americký viceprezident Mike Pence v sobotu podstoupil test, který u něj a ani jeho manželky Karen nákazu nepotvrdil, oznámila viceprezidentova mluvčí Katie Millerová.

8:10 - Na pardubickém letišti přistál krátce před půlnocí ze soboty na dnešek ukrajinský letoun An-124 Ruslan se zdravotnickým materiálem na ochranu proti koronaviru. Z Číny dovezl mimo jiné dva miliony respirátorů nižších tříd a pět milionů roušek, které budou rozděleny mezi kraje a nemocnice řízené ministerstvem zdravotnictví.

Zhruba o půl hodiny později dosedlo na letišti Václava Havla letadlo společnosti China Eastern se sedmi miliony roušek. Stejně jako velká část nákladu z letiště v Pardubicích budou převezeny do skladu v Opočínku na Pardubicku.

8:05 - Pevninská Čína za sobotu zaznamenala 46 nových případů koronaviru, 45 z nich se týká osob, které do země přicestovaly. Počet obětí vzrostl o šest na 3261.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám