Hlavní obsah

Ochranné pomůcky a roušky míří zatím jen do nemocnic

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posledních dnech sehnali lidé roušky a dezinfekci, alkoholové či antibakteriální gely, vesměs už jen jako podpultovku. Nyní to vypadá, že nebudou vůbec. Toto zboží by se mělo vrátit na pulty obchodů až poté, co nemocnice doplní své zásoby. Ministerstvo zdravotnictví (MZ) to odhaduje na dny, maximálně týdny.

Foto: Nacho Doce, Reuters

Respirátor (ilustrační foto)

Článek

„Poslední zásoby dezinfekce a roušek jsme prodali lidem, kteří se na začátku týdne zapsali do pořadníku. Nyní nemáme žádné a v pátek ráno nám náš dodavatel oznámil, že nepřiveze nic až do odvolání. Veškeré zásoby nyní nasměřovali do nemocnic,“ řekla Právu prodavačka zdravotnických potřeb v Praze 2.

Kšeftaři nabízejí respirátory desetkrát dráž

Koronavirus

Roušky a dezinfekce chybějí nejen kamenným obchodům, k dostání nejsou ani v těch internetových. „Roušek a dezinfekce je nedostatek v podstatě v celé Evropě,“ uvedl Tomáš Jeřábek, ředitel společnosti Košík.cz.

„Nevyvážet“

Ministerstvo zdravotnictví ČR na dotaz Práva odpovědělo, že s dodavateli jedná zatím ve formě prosby. „Oficiální pokyn od ministerstva nevzešel, ale s výrobci a dodavateli nyní jednáme a požádali jsme je, aby tyto zdravotnické pomůcky nevyváželi ven, míním tím do zahraničí, aby zůstávaly k dispozici pro domácí trh. Do nemocnic od nás šel požadavek na doplnění zásob tak, aby byly předzásobeny na čtyři měsíce. Proto je poptávka nyní asi z nemocnic vyšší. Nicméně máme zprávy o tom, že v horizontu dnů, maximálně týdnů, zdravotnická zařízení zásobu naplní,“ vysvětlila Gabriela Štěpanyová, tisková mluvčí MZ ČR.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

To, že se rozhodli výrobci a dodavatelé nyní zásobovat výhradně zdravotnická zařízení, je podle ní čistě jejich rozhodnutí. „Jednání výrobců v tomto smyslu je jejich iniciativou. Nicméně skutečně je nejdůležitější, aby roušky a dezinfekce měli hlavně zdravotníci, jinak celý systém selže,“ dodala Štěpanyová.

Češi, kterým doma roušky chybějí, podle ní nemají ze zdravotnického hlediska důvod k panice. „Lidé reálně roušky nyní nepotřebují, aby v nich chodili po ulicích. Důležité je mytí rukou, dodržování zvýšených hygienických standardů a necestovat do zasažených oblastí,“ shrnula mluvčí resortu zdravotnictví.

Reklama

Výběr článků

Načítám