Hlavní obsah

Oceláři v Ostravě pece nevypínají

– Ostrava
Právo, Pavel Karban

Jedno z odvětví, které nezastavil ani koronavirus, je výroba oceli. Platí to také pro huť Liberty Ostrava, kde navzdory protivenstvím z minula, násobeným současnými potížemi, jede provoz dál. I tento podnik ale svírá nejistota.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Pokud by došlo k zastavení výroby, mnohé technologie, jako například koksárenské baterie a vysoké pece, by to nevratně poškodilo,“ upozornila Právo mluvčí hutě Barbora Černá Dvořáková. Ani ostravskému podniku se ale nevyhnuly komplikace.

„Řada zákazníků výrobu snížila nebo zastavila. Proto od poloviny března pracujeme v omezeném režimu s minimální osádkou, aby nedošlo k případnému šíření viru a abychom zaměstnance, kteří musí být v práci, chránili a umožnili jim pracovat v bezpečném prostředí,“ popsala mluvčí.

Nezaměstnanost zatím neroste, v dubnu se to podle analytiků prudce změní

Ekonomika

Dodala, že doma na tzv. home office je momentálně 700 lidí, dalších asi 750 zaměstnanců je v karanténě, na nemocenské či paragrafu. „Více než 50 pracovníků je doma z důvodu překážky na straně zaměstnavatele se stoprocentní náhradou mzdy,“ podotkla Černá Dvořáková.

Ti hutníci, kteří dál docházejí do práce, musí dodržovat pravidla. „Roušky a respirátory nejsou stále na trhu v dostatečném množství, a ačkoli bychom jimi rádi vybavili všech více než šest tisíc zaměstnanců, z důvodu omezených dodávek je přednostně poskytujeme na místa s rizikem prachu a tam, kde jimi musí být lidé vybaveni,“ sdělila Černá Dvořáková.

Stejně jako jinde, tak i v ostravské Liberty proto šijí lidé roušky.

„Požádali jsme o pomoc zaměstnance a odezva byla enormní. Spousta se jich do šití pustila i s rodinnými příslušníky, my jejich roušky dezinfikujeme a distribuujeme v huti,“ uvedla mluvčí.

Další vývoj je s otazníky

Černá Dvořáková odkázala i na další opatření. „Zrušili jsme návštěvy, pozastavili školení, odložili pravidelné preventivní lékařské prohlídky, přerušili výdej teplé stravy v jídelnách, k dispozici jsou chlazená jídla a balíčky, které si zaměstnanci ohřejí na pracovišti,“ vyjmenovala a dodala, že se také měří teplota při vstupu, omezily se počty pracovníků v šatnách i podnikových busech.

ON-LINE: V Česku zemřelo 78 lidí s koronavirem, nakažených je 4735

Koronavirus

Huť čelí v souvislosti s koronavirem i dalším problémům. Například v logistice. „Některé přístavy, kam expedujeme výrobky, omezily provoz a zavedly restrikce. Je nedostatek kontejnerů pro dopravu zboží i kamionů, protože řidiči zůstávají v karanténě. Kamiony, které odvážejí zboží zákazníkům, se zpožďují kvůli omezením a přetlaku na fungujících hraničních přechodech, zákazníci v Itálii a Rakousku zcela uzavřeli sklady a nepřijímají zboží, sklady se částečně uzavírají také v Rumunsku, Turecku, Francii, Belgii, Maďarsku a Spojeném království,“ vyjmenovala mluvčí.

Připomněla, že ocelářství už z dřívějška čelí zásadní krizi, která je znásobena katastrofickými výsledky za loňský rok, zaviněnými řadou faktorů od nízkých cen výrobků, přes vysoké ceny surovin až po velmi liberální obchodní politiku EU.

Liberty Ostrava je přesvědčena, že pro to, aby si ČR ochránila životaschopný průmysl, potřebuje nyní průmysl mj. odpuštění nebo aspoň odklad plateb sociálního pojištění hrazeného zaměstnavatelem na šest až devět měsíců a po stejnou dobu odpuštění nebo aspoň odklad plateb DPH, k tomu státní záruky za úvěry či veřejné zakázky.

Batole se u Ostravy zřítilo do pět metrů hluboké díry

Krimi

Na dotaz, zda nehrozí v huti propouštění a razantní omezování výroby, odpověděla mluvčí, že vše závisí na tom, jak se bude situace vyvíjet.

„Vyrábět můžeme jen tehdy, když budeme mít plynulé dodávky surovin pro výrobu, když činnost nebudou omezovat nebo zastavovat zákazníci a když budeme mít dostatek pracovníků. Obáváme se řetězení těchto problémů. V Číně byl v prvním čtvrtletí propad poptávky skoro o 40 procent, což se může snadno stát i tady. Pokud se jediný z těchto pilířů zhroutí, tak samozřejmě nemůžeme vyloučit omezení výroby,“ uzavřela Barbora Černá Dvořáková.

Reklama

Výběr článků

Načítám