Hlavní obsah

Obchody budou od 10. do 12. hodiny vyhrazeny pouze pro seniory

Aktualizováno

Vláda rozhodla, že mezi 10. a 12. hodinou budou v maloobchodních prodejnách moci nakupovat pouze lidé důchodového věku nad 65 let. Po jednání vlády to oznámil premiér Andrej Babiš (ANO).

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Článek

Vláda se rozhodla pro boj s koronavirem vyjít vstříc nejohroženější skupině, kterou jsou senioři. Zakázala proto vstup do maloobchodních prodejen potravin mezi 10. a 12. hodinou všem kromě seniorů. Přítomen bude moci být pouze personál prodejny. Podle premiéra  Babiše bude časové omezení záhy rozšířeno i na drogerie a lékárny.

Vláda zakázala vycházet bez ochrany obličeje, vyhradila obchody pro důchodce a omezila vlaky

Koronavirus

Mimo tyto hodiny by důchodci do obchodů chodit neměli, byť se nejedná o zákaz, ale pouze doporučení. Provozovatelé prodejen by měli obchody, zejména kliky, madla či dveře před 10. hodinou preventivně dezinfikovat. Tyto plochy by ostatně měly být dezinfikovány průběžně.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Od čtvrtka platí rovněž povinné nošení ochranných pomůcek na veřejnosti. Podle premiéra budou muset lidé využívat „jakoukoliv ochranu úst a nosu” na všech místech, aby se zabránilo šíření kapének.

Provozovatelům lázeňské péče vláda od 19. března zakázala přijímat nové pacienty. Jde o rozhodnutí ministra zdravotnictví. Pacienti, kteří se v lázních nacházejí, mohou své pobyty dokončit.

Redukce vlakových spojů ČD

Vláda se rozhodla zastavit expresní vlaky Českých drah. V celkovém objemu dopravy jde redukci spojů o šest procent, uvedl ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Lidé budou moci využít další spoje.

Dopravcům vláda znovu doporučila, aby přistoupili k častějšímu dezinfikování ploch a prostor, kterých se lidé nejčastěji dotýkají.

Podle šéfa ústředního krizového štábu Romana Prymuly je dezinfekce jedním ze způsobů, jak šíření koronaviru zastavit. Virus nejsnáze přežívá na plastech, zatímco některé kovy jako měď jeho přenos v čase snižují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám