Hlavní obsah

Nákaza se nevyhýbá ani mladým, říká šéfka Synlabu

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Testují vzorky vojáků, Hradní stráže, ochranky ústavních činitelů, ale také z okresních nemocnic a léčeben dlouhodobě nemocných. Šéfka laboratoří Synlab Kateřina Bílly Danyšová má z čeho srovnávat a potvrzuje, že nákaza se nevyhýbá ani mladým lidem.

Foto: Právo

Kateřina Bílly Danyšová

Článek

Testování vzorků je pro boj s nákazou klíčové. Kolik vzorků za měsíc zvládá otestovat vaše soukromá laboratoř?

Do testování infekce covid-19 jsme se na vlastní žádost a po splnění všech zákonných požadavků zapojili 16. března. Od počátku jsme zpracovali pět tisíc vzorků, nyní vyšetřujeme více než 700 vzorků denně. Testovací kapacitu navyšujeme.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Odkud jsou vzorky, které testujete, odebírány?

Testujeme pouze vzorky odebrané ve zdravotnických zařízeních pověřených SZÚ a ministerstvem zdravotnictví. Mezi naše klienty patří například Vojenská fakultní nemocnice Praha, Mělnická zdravotní, Jilemnice, Krajská zdravotní, a. s., tedy nemocnice v Mostě, Teplicích a Chomutově, Nemocnice Nymburk, Nemocnice pod Petřínem – Boromejky. Spolupracujeme také s domovy důchodců a LDN.

Testujeme také Hradní stráž nebo Útvar pro ochranu prezidenta České republiky.

Kdo testy platí?

Všechny vzorky hradí zdravotní pojišťovna, protože pocházejí ze zdravotnických zařízení, kam lidé přicházejí na doporučení lékařů.

Kolik vzorků z vámi testovaných bylo pozitivních?

Pozitivní záchyty samozřejmě máme, ale k jejich podílu se nemohu vyjádřit. Bylo by to zavádějící, mimo jiné proto, že nás s požadavkem testování oslovují rozdílné subjekty.

Můžete ze svých dat zanalyzovat, jakou věkovou skupinu postihuje nákaza nejvíce?

Z naší zkušenosti se ukazuje, že se nákaza a onemocnění covid-19 nevyhýbá žádným věkovým kategoriím. Máme záchyt u rodiny s dítětem a stejně tak téměř u stoletého seniora. Jednoznačně nejohroženější jsou senioři, bohužel je mezi nimi nákaza opravdu přítomná.

Vyčtete z odebrané krve u pozitivních osob i to, zda netrpí i nějakými dalšími chronickými obtížemi, které by průběh nemoci mohly zhoršovat?

Ne, jde pouze o přímý průkaz nukleové kyseliny koronaviru. Musíme vycházet z požadavku zasílajícího lékaře či oddělení.

Plexi štíty pro zdravotníky z 3D tiskové formy podnikatele Josefa Průši, která jich vyrobila a rozdala deset tisíc, z nichž část jste dostali i vy, jsou prý jen jednorázové, protože plast údajně nejde účinně dezinfikovat. Proč?

Velmi oceňuji nasazení a úctyhodnou ochotu pana Průši pomoci lidem v první linii. Daroval nám již 180 štítů, které pomáhají chránit nejen pracovníky, kteří zpracovávají vzorky s podezřením na covid-19, ale také třeba naše odběrové sestry.

Nejde o to, že štíty nelze účinně dezinfikovat, ale řešíme, jakou formu dezinfekce zvolit, aby byla zachována funkčnost štítu, nedošlo k jeho poškození a prodloužila se jeho životnost.

Vzhledem k použitému materiálu je doporučováno několik protokolů, my se podílíme na jejich ověřování a zavedení do praxe. Zkoušky zatím v naší laboratoři stále probíhají, takže nemohu být konkrétní, ale dezinfikovat lze. Mezi použité možnosti patří například sterilizační přístroj autokláv nebo UV záření a ověřujeme například i etanol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám