Hlavní obsah

Nadějná zpráva: šíření koronaviru se v Itálii už tři dny v řadě zpomaluje

Novinky, jem
Řím

Z Itálie konečně přišly dobré zprávy. Šíření koronaviru v nejhůře postižené zemi Evropy se zpomaluje. Ze statistik posledních tří dní vyplývá, že se zpomalil nárůst počtu nově nakažených pacientů i obětí nemoci Covid-19, kterou koronavirus SARS-CoV-2 způsobuje. Může jít o známku toho, že začala zabírat vládní opatření přijatá na celonárodní úrovni před dvěma týdny.

Foto: Claudio Furlan, ČTK/AP

Pracovník dezinfikuje prostor před hlavním nádražím v Miláně.

Článek

Itálie sice zůstává s více než šesti tisíci mrtvými a skoro 65 tisíci nakaženými koronavirem v Evropě zdaleka nejzamořenější zemí, rozdíl v růstu ze soboty a neděle ale ukazuje, že se křivka vývoje epidemie konečně zplošťuje.

Pokud se tento vývoj potvrdí, znamenalo by to, že epidemie v Itálii již kulminovala a země by měla mít to nejhorší za sebou.

Počet nakažených koronavirem je mnohonásobně vyšší, než jsou potvrzené případy

Koronavirus

Víkendový pokles potvrdila pondělní statistika

Například v Římě nemoci Covid-19 v sobotu podlehlo 793 lidí, v neděli ale „jen” 651. To je sice stále alarmující cifra, poprvé od vypuknutí epidemie však příznivější než v předchozích dnech. V pondělí byl počet obětí za posledních 24 hodin 602.

Pacienti leží na zemi, Madrid nezvládá příval nakažených

Koronavirus

Ještě výrazněji je změna vývoje vidět na nárůstu počtu nakažených ze soboty a neděle na celonárodní úrovni. V sobotu oproti pátku přibylo v Itálii 6557 případů, v neděli „jen“ 5560. Z pondělní statistiky vyplývá, že se během 24 hodin nakazilo necelých 5 tisíc lidí. A to je další pokles.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Na vyvozování definitivních závěrů je brzy, mohlo by jít jen o dočasný pokles růstu. Stejně tak ale může jít o důkaz toho, že se vývoj podařilo zvrátit a epidemiologická křivka se zplošťuje. Právě na tento jev zatím stále marně čeká i Česko. Pokud tuzemská opatření zabrala, měl by přijít v následujících dnech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám