Hlavní obsah

Mít otevřeno je za trest, naříkají květináři. Není za tím Babiš, o výjimku žádal svaz

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedle životně nezbytných potravin, lékáren a drogerií či benzinek získala jen pár dní po zavedení nouzového stavu výjimku od vlády a mohla znovu otevřít také květinářství. Mnozí zákazníci, ale i samotní květináři se divili proč. Objevila se i podezření, zda za tím nestojí obchodní zájmy premiéra Andreje Babiše.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zahradnická centra hlásí propad tržeb zhruba o polovinu, malá květinářství jsou na tom ještě výrazně hůře.

Článek

Květináři na zákazníky čekají v těchto dnech marně. Epidemie koronaviru zrušila svatby, divadla a další velké akce, lidé nemohou na rande do restaurací či kaváren, roušky, dezinfekce a omezení pohybu romantice nesvědčí. Řezané kytky se někde neprodávají vůbec, jinde jen sporadicky na pohřby.

„Otevřeno máme jen v čase pohřebních obřadů. Nejlépe objednávky dva až tři dny předem. Také šiju roušky,” stojí na ceduli jednoho květinářství u Olšanských hřbitovů v Praze.

Někteří majitelé květinářství soudí, že mít otevřeno je nyní za trest, a pro Novinky se vyjádřili s podezřením, zda nešlo ze strany premiéra Andreje Babiše o naschvál s cílem nechat malá květinářství „vykrvácet”, a zničit tak konkurenci. Bojí se, že nebudou mít šanci získat kompenzace, na rozdíl od těch provozoven, kterým stát nařídil zavřít. Ty mohou mimo jiné žádat třeba odklad nájmů.

Podezření opírají o fakt, že fond Hartenberg ze svěřenských fondů Andreje Babiše loni koupil většinový podíl ve velké síti květinářství Flamengo s téměř dvěma stovkami prodejen.

„Bude to znít možná trochu morbidně, ale provoz v květinářstvích byl zachován kvůli potřebě květin na pohřbech, což samozřejmě nesouvisí pouze s úmrtími na koronavirus,” uvedla na dotaz Novinek k důvodům mluvčí vlády Jana Adamcová.

Máme sice otevřeno, ale prázdno. Kytky se jíst nedají, smutní květináři

Koronavirus

Ministerstvo průmyslu a obchodu poté upřesnilo, že o výjimku na počátku žádal cech květinářů.

„Ano, naše svazy vyjednaly tu výjimku. Není to Babišova pomsta, on to nevymyslel,” potvrdil Novinkám předseda Svazu květinářů a floristů ČR Jiří Horák.

Nezavděčíte se všem 

„Teď je (normálně) nejvyšší odbyt, na jaře se musí zasít a podobně. Bylo to myšleno hlavně vůči našim pěstitelům květin. Nikoho jsme nenutili, aby měli otevřeno. Svaz vybojoval tu možnost. Když jsme o to žádali, tak jsme nevěděli, že bude karanténa a lidé přestanou mít zájem,” popsal.

Květinářství a zahrádkářské potřeby dostaly výjimku z plošného zavření obchodů mimo jiné proto, že od března do konce května se prodá 70 až 85 procent zboží za celý rok. Květiny na skladu dlouho nevydrží, co se neprodá, musí vyhodit. Svaz odhaduje, že kdyby bylo vše zavřené, pěstitelům by vznikly škody 10 až 15 milionů korun denně.

Prodejci květin mohou mít sice otevřeno, ale nikdo k nim nechodíVideo: Novinky

„Nikdy se nezavděčíte všem, někteří nás proklínají,” dodal na otázku, zda žádat o výjimku nebyla chyba. Upozornil, že na malá květinářství to dopadá nejhůř, jinak jsou na tom zahradní centra, kde se celkem dobře prodávají zahradkářské potřeby. To byl mimo jiné prý jejich záměr, aby lidé „dělali na zahrádkách a nenahrnuli se všichni do obchoďáků s potravinami”.

Pro srovnání, třeba na sousedním Slovensku nejprve mohly zůstat otevřené pouze potraviny, drogerie a lékárny, nic víc. Až tento týden uvolnění rozšířili třeba na optiky, opravny kol a některé další provozovny.

V Česku došlo postupně také k určitému rozšíření, otevřeno mají galanterie, trafiky, PET shopy. Níže je seznam. Vláda nyní uvažuje například také o otevření kadeřnictví, kam by chodili zákazníci po jednom.

S účinností od 27. března 2020 od 6.00 do dne 1. dubna 2020 do 6.00 se zakazuje maloobchodní prodej a prodej služeb v provozovnách, s výjimkou těchto prodejen:
potravin,
pohonných hmot,
paliv,
hygienického zboží, kosmetiky a jiného drogistického zboží,
lékárny, prodejny a výdejny zdravotnických prostředků,
malých domácích zvířat,
krmiva a dalších potřeb pro zvířata,
brýlí, kontaktních čoček a souvisejícího zboží,
novin, časopisů,
tabákových výrobků,
služeb prádelen a čistíren,
opravy silničních vozidel, pokud v provozovně není současně více než 30 osob,
odtahy a odstraňování závad vozidel v provozu na pozemních komunikacích,
prodej náhradních dílů k dopravním prostředkům a výrobním technologiím,
provozovny umožňující vyzvednutí zboží a zásilky od třetí strany,
prodej zahrádkářských potřeb včetně osiva a sadby,
pokladní prodej jízdenek,
lázeňská zařízení, pokud v nich bude poskytována pouze lázeňská služba hrazená alespoň zčásti z veřejného zdravotního pojištění,
provozování pohřební služby,
květinářství,
provádění staveb a jejich odstraňování, projektovou činnost ve výstavbě, geologické práce, zeměměřičství, testování, měření a analýzu ve stavebnictví,
prodej textilního materiálu a textilní galanterie,
servis výpočetní a telekomunikační techniky, audio a video přijímačů, spotřební elektroniky, přístrojů a dalších výrobků pro domácnosti,
realitní zprostředkování a činnost účetních poradců, vedení účetnictví, vedení daňové evidence
zámečnictví a servis dalších výrobků pro domácnost
opravy, údržba a instalace strojů a zařízení pro domácnost
provozovatelé pohřebišť, provádění balzamací a konzervací, zpopelňování lidských ostatků do uren
myčky automobilů
Zdroj: vlada.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám