Hlavní obsah

Magistrát, autoškoly, zoo. Ostrava omezuje kvůli koronaviru další služby

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Město Ostrava zavádí od pondělka 16. března kvůli epidemii nového koronaviru další opatření. Například omezí poskytování některých druhů služeb na ostravském magistrátu, ruší také jízdy v autoškolách, zavírají se infocentra, knihovny či Ostravské muzeum. Omezení budou platit také v části ostravské zoologické zahrady.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ostravský primátor Tomáš Macura

Článek

„Dnes zasedl krizový štáb města v reakci na vyhlášení nouzového stavu v Česku. Domluvili jsme se na takových opatřeních, která jsou preventivní, abychom tu situaci v co nejkratší době a co nejlépe zvládli. Smyslem není šířit paniku,“ zdůraznil ostravský primátor Tomáš Macura (ANO). Dodal, že opatření je celá řada, proto shrnuje jen ta nejdůležitější.

Mezi nimi například je to, že od pondělka bude omezeno poskytování služeb na úsecích magistrátu, kde dochází k nejvyšší koncentraci lidí. „Jedná se o středisko dopravně správních činností na ulici 30. dubna, dále živnostenský úřad v budově Nové radnice a dále oddělení občanských průkazů a pasů na ulici Gorkého. Všechna tato tři střediska budou od pondělka k dispozici jen pro klienty, kteří se objednali v rámci rezervačního systému. Smyslem je regulovat počet lidí,“ vysvětlil primátor.

Vše má platnost minimálně do 15. dubna. Také například zrušení mobilní služby vyřizování dokladů pro seniory a imobilní občany.

V Itálii je stále 7600 Čechů, ukazují data operátorů

Koronavirus

„Zastavujeme současně také praktické jízdy v rámci autoškol. Zakázány jsou služební cesty našich zaměstnanců mimo Ostravu. Část z nich bude nyní pracovat z domova,“ líčil dále primátor.

Vedení města uzavřelo také všechny své městské společnosti kromě zoologické zahrady, která bude fungovat v omezeném režimu. Budou v ní totiž uzavřeny veškeré pavilony. Zoo udělá i opatření, aby se u vstupu nehromadili lidé. Město ale doporučilo obvodům, jakožto zřizovatelům, aby zachovaly fungování mateřských škol.

Roušky do Číny Ostrava nepošle

Ostravský primátor dále uvedl, že se změnila situace ve věci humanitární pomoci partnerskému městu v Číně, kterou minulou středu schválilo zastupitelstvo města.

„Nakonec jsme se nyní rozhodli, že humanitární pomoc, tedy sady ochranných pomůcek, do Su-čou nezašleme. Rozhodli jsme se tak na základě kontaktu s vedením města Su-čou na konci týdne, kdy nám bylo řečeno, že se u nich situace kolem koronaviru lepší. Uvedli, že již netrpí nedostatkem ochranných pomůcek. Proto jsme se rozhodli, že nakoupené ochranné pomůcky využijeme pro své občany a zaměstnance, například pro naše zdravotní a sociální zařízení a policii,“ vysvětlil Macura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám