Hlavní obsah

Maďarská armáda převzala kontrolu nad klíčovými podniky

Právo, Novinky, Ivan Vilček, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarská armáda na příkaz vlády premiéra Viktora Orbána vstoupila do ulic a tento týden převzala dohled nad 140 klíčovými podniky a firmami. Kabinet tak reagoval na mimořádnou situaci kolem šíření epidemie nového koronaviru v Maďarsku. V zemi byl kromě toho stejně jako v dalších státech včetně Česka vyhlášen nouzový stav.

Foto: MTI

Do ulic maďarských měst vstoupila armáda

Článek

„Úkolem (armádní) skupiny je zabezpečení fungování strategických firem v oblasti energetiky, dopravy, farmaceutického průmyslu a v dalších oblastech,“ uvedla k převzetí dohledu nad firmami agentura MTI.

Na koronavirus zemřela v Británii 21letá dívka. Jiné zdravotní potíže neměla

Koronavirus

Na prvním místě seznamu je jediná maďarská jaderná elektrárna Paks. Převzetí kontroly se týká také Maďarské národní banky, Budapešťské burzy, státních železnic MÁV, autobusového dopravce Volánbusz, Maďarské pošty, plynáren a dalších firem.

Foto: MTI

Armáda převzala kontrolu nad 140 klíčovými podniky.

Maďarský ministr obrany Tibor Benkő zdůraznil, že opatření byla přijata v souvislosti se šířením koronaviru a jejich účelem je zajištění fungování státu a jeho klíčových institucí. „Vojáci jsou přítomni z důvodu bezpečnosti strategických firem,“ řekl ministr ve veřejnoprávní televizi M1.

Podepsáno. Česká firma dodá zdravotníkům stovky tisíc kladiv na koronavirus

Koronavirus

V Maďarsku se novým koronavirem SARS-CoV-2, který způsobuje nemoc Covid-19, nakazilo 226 lidí. 10 nemocných zemřelo a 21 se jich zotavilo. V Česku byla nákaza virem potvrzena u 1497 lidí, 5 lidí nemoci Covid-19 podlehlo a 10 se z ní zotavilo. Celosvětově byl koronavirus SARS-CoV-2 prokázán u téměř 439 tisíc lidí, na 20 tisíc jich zemřelo a skoro 112 tisíc se uzdravilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám