Hlavní obsah

Lidé odjeli z měst na hory. Noste roušky a neshlukujte se, žádá horská služba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi se z měst hromadně přesunuli do hor a někteří nenosí roušky, upozorňuje horská služba, která zároveň vyzývá občany, aby respektovali vládní nařízení. Ke každému pacientovi také preventivně přistupují jako k potenciálně nakaženému.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Horská služba ve středu informovala, že v souvislosti s vyhlášeným nouzovým stavem se mnoho lidí přesunulo z měst do horských oblastí. Tam však nejsou tolik opatrní a nerespektují nařízení o nošení roušek a neshlukování lidí.

„Pohybují se po hřebenech hor ve velkých skupinách bez roušek. Pravda je, že se to nedá vztáhnout na všechny návštěvníky hor, ale těch nezodpovědných je bohužel mnoho,“ řekl náčelník Horské služby Pavel Antl.

Nouzový stav dramaticky snížil počet dopravních nehod, na Liberecku se oficiálně nebouralo

Krimi

Zásahů od vyhlášení nouzového stavu podle něj ubylo, protože nefungují například sjezdovky. Na hory ale stále jezdí běžkaři, skialpinisté a především turisté.

Náčelník upozornil, že zásahy záchranářů jsou v této době náročnější, protože musejí spolupracovat s hygienou a záchrannými službami. Dojezdové časy jsou tak delší než za normální situace. „Ke každému pacientovi se musíme chovat jako k potencionálně rizikovému. Pokud to situace umožní, požadujeme nasazení dostupných ochranných prostředků, minimálně však roušky“, doplnil náčelník Antl.

Horská služba proto vyzvala občany, aby byli ohleduplní nejen k ostatním lidem, ale také k záchranářům, kteří musejí být k dispozici i dalším složkám záchranného systému nebo krizovým štábům. Hory jsou zledovatělé a může dojít snadno k úrazu.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám