Hlavní obsah

Lékař ze záchranky: Máme jednu ústenku na den, prý máme brát vitamíny

Právo, Petr Kozelka

Praktičtí lékaři, ambulantní specialisté, ale i lékárníci zoufale shánějí na internetu ochranné prostředky či dezinfekci a prosí o pomoc veřejnost. Svou zkušenost popsal Právu lékař záchranné služby, který pro posádku „vyfasoval” čtyři ústenky a navrch doporučení, aby jedl vitamíny.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ochranné pomůcky jsou pro zdravotníky klíčové (ilustrační foto)

Článek

„Praktičtí lékaři mohou své ordinace zavřít a udílet rady e-mailem nebo po telefonu. Ale záchranka musí vyjet. V neděli jsem měl denní službu a pro jednu posádku jsme měli čtyři ústenky na jedno použití na celý den,“ popsal Právu lékař, který si z obav možného postihu ze strany vedení záchranky nepřál zveřejnit své jméno. Nepřál si ani zveřejnit, ve kterém kraji pracuje.

Olomoucké nemocnici došly testy. V regionu přitom zavírají celá města

Koronavirus

Po dotazu na vedení „své“ krajské záchranky se prý dozvěděl, že má hlavně jíst vitamíny.

„Pak jsem se dozvěděl, že roušky opravdu nejsou a respirátory už vůbec ne. Prý to musíme zatím nějak vydržet. Veřejnost by měla ale vědět, že pokud budeme nemocní, tak spíš budeme roznášet nákazu mezi staré a nemocné osoby, protože to jsou ti, kteří nás volají, než abychom je zachraňovali,“ dodal lékař s tím, že se jedná sice o zkušenost jen z jedné záchranky, ale podobná situace prý může panovat i jinde.

Zoufalí lékaři shánějí roušky i dezinfekci na internetu, žádají lidi o pomoc

Koronavirus

Záchranáři v Olomouckém kraji by měli nově u všech výjezdů zasahovat právě s ochrannými pomůckami. „Zásoby nemáme veliké, ale zatím se to zvládá, ještě máme s čím pracovat. Čekáme na dovoz dalších zásob, nouzový stav ještě nemáme. I na klasický výjezd nyní musí celá posádka používat tu klasickou operační roušku, je potřeba chránit sebe i své okolí,“ řekla Právu mluvčí tamní záchranky Lucie Urbanová.

Na Vysočině teď operátoři při volání na tísňovou linku zjišťují, zda nepojedou k někomu, kdo se vrátil z cest, nebo zda nemá i obyčejnou chřipku. „U všech volajících tyto informace zjišťujeme, zda jde o cestovatelskou anamnézu nebo i chřipku. Podle toho se pak zařídíme s použitím ochranných pomůcek při výjezdu,“ popsal mluvčí Petr Janáček.

Studenti hlídají děti zdravotníků, rektor slzel dojetím

Koronavirus

Jihomoravská záchranka dostala o víkendu první dodávku od ministerstva zdravotnictví. „Jsme za to rádi, v tuto chvíli jsme saturováni, ale nedokážeme odhadnout, na jak dlouhou dobu. Potřebujeme, aby zásoby chodily kontinuálně a v tom množství, jak to bylo přislíbeno. S ochrannými prostředky nyní musíme velmi dobře hospodařit, protože jiný způsob získávání respirátorů a roušek než od ministerstva v tuto chvíli není možný,“ popsala mluvčí Michaela Bothová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám