Hlavní obsah

Léčil ji nakažený doktor a měla teplotu, přesto jí hygiena odmítla test

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pacientka, která přišla po prodělané angíně na kontrolu k lékaři v Praze 6, zůstala po příkazu hygienika v domácí karanténě. Kvůli tomu, že byl u jejího praktika potvrzen koronovirus, měla pozorovat svůj zdravotní stav. Ten se zhoršil, dostala i teplotu, a tak zavolala na hygienu. Tam ji odmítli s tím, že na test nemá nárok.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Všechno začalo tím, že Barbora N. (22) prodělala angínu, léčila se předepsanými antibiotiky a po týdnu přišla na kontrolu k lékaři ordinujícímu v Praze 6.

„Pan doktor se jevil absolutně v pořádku, byl usměvavý, odpočatý po dovolené a já odešla s tím, že už jsem zdravá. To bylo úterý. V pátek mi zavolal epidemiolog z hygienické stanice, že můj lékař, kterého jsem navštívila, byl pozitivně testován na koronavirus. Že mám okamžitě nastoupit do domácí karantény a sledovat svůj zdravotní stav, aby se nezhoršil,“ svěřila se redakci Práva pacientka lékaře, který si vir přivezl z dovolené v Itálii a dva dny ordinoval.

Lékař z Prahy se vrátil z Itálie nakažený, ještě dva dny ordinoval

Koronavirus

Plné tři dny se Barbora N. pohybovala v běžném režimu, chodila do práce, do banky, obchodů, jen školu, kterou studuje, nenavštívila.

Po šokujícím telefonátu se sebrala a šla podle instrukcí rovnou domů. Tam zjistila, že krom jiného nemá zásobu jídla na dvoutýdenní karanténu, a tak se se sbalila a odešla k rodičům do bytu v Praze 6.

„Řekli mi, že nesmím nikam, jídlo si musím objednávat po internetu. Žádné zásoby jsem neměla, takže jsem volala našim a šla k nim. Ohlásila jsem to i na hygieně, zda to není problém. Tam mi řekli, že je to v podstatě nezajímá, že rodiče mohou dál chodit, kam potřebují, i do práce,“ popsala pokyny hygieničky Barbora.

V karanténě je i primář Klatovské nemocnice

Koronavirus

Jenomže v neděli večer dostala teplotu, a tak v pondělí, když stále neklesala, volala znovu na hygienu.

„Volám na telefon paní Františákové, která mě má, jak jsem pochopila, na starosti. Řekla jsem jí, že mám už druhý den teploty 37,5. Ona reagovala, že to stále nestačí k tomu, aby mě nechali otestovat. Ať se hlídám, a zhorší-li se můj zdravotní stav, ať si rovnou volám sanitku,“ řekla Barbora N.

„To se dělo v pondělí. Je středa a teplota mi stále neklesla, přestože jsem dobrala antibiotika. Což už určitě není normální,“ dodala Barbora N.

Poznamenala, že už se bojí i o své rodiče. Ale sama neví, kam se pro testování obrátit.

Měla víc než 38 stupňů

S dotazem redakce kontaktovala jak mluvčího pražské hygienické stanice Zbyňka Boublíka, tak paní Františákovou. Ta se vyjádřit odmítla s tím, že obecně se rozhodují podle toho, zda teplota stoupne nad 38 stupňů.

„Na základě průběžného vyhodnocování bylo u pacientky k indikaci testu přistoupeno. Test bude proveden v domácím prostředí pacientky v závislosti na časových možnostech k tomu určeného týmu zdravotníků ZZS HMP a IK NNB,“ napsal Právu Zbyněk Boublík.

Nakažený pražský taxikář vezl nejméně 90 lidí

Koronavirus

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) mluvil na pondělní tiskové konferenci o stovce dalších laboratoří, které by mohly zájemce testovat. Náměstek Roman Prymula zmínil ve středečním rozhovoru pro DVTV jen dalších deset.

O podrobnější informace a seznam laboratoří, kde by se mohli lidé testovat, redakce žádá už druhý den marně. Na webových stránkách ministerstva zdravotnictví, dokud nespadly, nebyla žádná zpráva týkající se nových laboratoří s povolením testovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám