Hlavní obsah

Kvůli nedostatku učitelů hrozí zavření jedné ze škol ve Frýdku-Místku

– Frýdek-Místek
Právo, plk

Zatímco rodičům a učitelům dětí z 8. ZŠ ve Frýdku-Místku nastanou zřejmě starosti, školáci se budou radovat. Kvůli nedostatku u kantorů, už teď jich v rámci prevence před koronavirem skončilo deset v karanténě, hrozí, že škola bude uzavřena.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Celkem je ve městě v karanténě přes 50 lidí. Jedná se hlavně o učitele a děti, protože minulý týden, v období jarních prázdnin, řada z nich vycestovala na hory do Itálie a Rakouska.

„Podle aktuálního zjištění, které si město vyžádalo ze škol ve své správě, bylo v zahraničí na dovolené 35 dospělých a 162 dětí. Ne všichni byli v Lombardii a Benátsku, které jsou rizikovými oblastmi. Nicméně karanténa již byla u několika z nich nařízena,“ sdělila mluvčí města Jana Matějíková s tím, že v karanténě je i pět zaměstnanců magistrátu. Ti byli také lyžovat v zahraničí.

Vídeň, Budapešť, Brno, Praha. Kde všude Američanka s Ekvádorkou trousily virus

Koronavirus

Nejhorší situace panuje na 8. ZŠ, odkud zamířilo do ciziny 20 učitelů a 40 dětí. „U deseti pedagogů už byla z preventivních důvodů nařízena karanténa. Je pravděpodobné, že přibydou další,“ uvedla. Poukázala na to, že škola zřejmě nebude mít dostatek učitelů a nebude schopna zajistit výuku. O jejím zavření na dobu minimálně 14 dnů však může rozhodnout pouze ministerstvo školství.

„Jednáme, nemáme ruce v klíně,“ řekl primátor Michal Pobucký (ČSSD), který předpokládá, že pokud by nebylo možné zajistit chod školy, ministerstvo by ji uzavřelo. Z preventivních důvodů už Frýdek-Místek zakázal nebo omezil návštěvy v Domově pro seniory, Penzionu pro seniory a také Hospici.

Reklama

Výběr článků

Načítám