Hlavní obsah

Kvůli koronaviru skončili s výrobou, teď je nastartovalo šití roušek

Právo, Ludmila Žlábková

Zhruba 200 tisíc roušek ze speciální bavlny splňujících normu FFP1 vyrobí jaroměřská společnost Snaha. Firma přitom byla jedna z prvních, která musela vinou rozšíření koronarovirové infekce utlumit výrobu.

Foto: Snaha Jaroměř

Při výrobě zaměstnanci samozřejmě používají ochranné pracovní prostředky, hygieně jsou přizpůsobeny technologické postupy a mezioperační pohyb materiálu.

Článek

„Vyrábíme ochranné pracovní prostředky proti pádu, zejména celotělové zachycovací postroje, kotvicí smyčky a lana pro práci ve výškách. Ovšem kovové komponenty jsme odebírali z Asie. Tamní dodavatelé na začátku roku přestali kvůli koronaviru ocelové komponenty dodávat, což na začátku března vedlo k zastavení výroby,“ vysvětlil generální ředitel Radim Dvořák.

Po třech týdnech se ale dvacítka zaměstnanců Snahy do práce vrátila.

„Od domácích dodavatelů se nám před více než týdnem podařilo zajistit materiál, zatím na 200 tisíc kusů roušek. Ihned jsme vyrobili ověřovací zkušební prototypy a v úterý jsme rozjeli sériovou výrobu,“ sdělil Dvořák s tím, že šicí dílny denně vyprodukují 1,5 až dva tisíce roušek.

„Prvních tři tisíce kusů zamíří restauracím, které neuzavřely provoz a nabízejí výdej jídla z okénka. Do každé posíláme 5 kusů. Další ochranné roušky pak budeme dodávat dle harmonogramu přijatých objednávek. Mezi našimi zákazníky jsou státní podniky, firmy poskytující služby, prodejci ochranných prostředků, lékárny, organizace zajišťující sociální služby, ale i koncoví individuální uživatelé,“ dodal Dvořák.

Pandemie má nejhorší dopad na restaurace a cestovní ruch

Koronavirus

Podle Dvořáka se jejich ochranné roušky vyrábějí ze speciální certifikované bavlny s antibakteriální úpravou na bázi stříbrných iontů. Použitelné jsou tak i ve zdravotnictví.

„Každá ordinace, nemluvě o nemocnicích, má vlastní sterilizátor, kde je možno naše ochranné roušky sterilizovat. Od výrobců máme certifikáty použitých materiálů, které vyhovují příslušným normám a předpisům. Nejedná se o jednorázové roušky, nýbrž o textilní ochranné roušky, které je možno prát při teplotách 95 stupňů Celsia a sterilizovat. Celkem je lze použít až stokrát,“ uzavřel Dvořák.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám