Hlavní obsah

Koronavirus v peněženkách: Zdraží ovoce a léky, zlevní pražské byty a čínské restaurace

Novinky, bož

Šíření nemoci Covid-19 se podepisuje na světové ekonomice a finančních trzích. Jak ale ovlivní naše peněženky? Co zdraží a co zlevní?

Foto: Francois Mori, ČTK/AP

V zahraničí stoupá poptávka po ovoci, které tak i Česku může zdražovat.

Článek

„Zejména ceny komodit, tedy vstupních materiálů, klesají a z tohoto důvodu by mohly klesat i ceny zboží přímo navázané na jejich ceny. Jako příklad můžu uvést pohonné hmoty, které v důsledku snižování cen ropy určitě v nejbližších dnech zlevní,“ uvedla ekonomka a ředitelka společnosti Bondster Jana Mücková.

Kromě koronaviru k pádu cen ropy přispívá i spor Ruska a Saúdské Arábie. Podle hlavního ekonoma skupiny Natland Petra Bartoně bude mít zlevňování ropy za důsledek i to, že lidé z vlaků zase přesednou do aut.

„Kvůli vládním dotacím na cestování studentů a důchodců jsou nyní často dráhy na hranici kapacity. Při levnějším benzinu se více lidem vyplatí jet autem,“ uvedl. „O to více aut může být na D1. Ale bude to pohodlnější, neboť v důsledku epidemie ubývá kamionové dopravy,“ dodal.

Akcie Saudi Aramco zažívají nejhorší den od vstupu na burzu

Ekonomika

„V důsledku omezení cestování pak velmi pravděpodobně zlevní ceny letenek a obecně přepravy lidí,“ doplnila Mücková.

Levnější byty, akcie a restaurace

Podle Bartoně může také dojít ke snížení nebo zpomalování růstu cen nemovitostí v Praze. „Relativní výhoda Prahy, že tu je hodně lidí, a tím pádem i vyšší produktivita, bude méně důležitá. V extrémních případech se může obrátit i v nevýhodu,” uvedl.

Epidemie také představuje příležitost pro investory, kteří mohou nakoupit levné cenné papíry.

„Trhy v krátkodobém horizontu jednají přehnaně. Tyto výkyvy se však následně zkorigují. Žádný epidemiolog neříká, že skončí život na planetě. Výkonnost se obnoví a s ní i ceny aktiv na trhu, která pak investor se ziskem prodá,“ vysvětlil Bartoň.

Dále může dojít ke zlevnění jídla v některých etnických restauracích. „Trhu je jedno, jestli lidé reagují racionálně nebo iracionálně. Pokud budou nyní z iracionálního strachu méně chodit do čínských či italských restaurací, tyto budou spíše nabízet slevy, případně bude jednodušší v nich získat dobrý stůl,“ dodal Bartoň.

Zdraží ovoce

„V důsledku šířící se choroby je vyvíjen poptávkový tlak na ceny základních potravin, léků a ochranných pomůcek. U tohoto zboží lze očekávat další tlak na růst ceny,“ uvedla Mücková.

Podle Bartoně může zdražit ovoce. „V zahraničí, kde vlády správně komunikují, se zvyšuje poptávka po ovoci. A to v situaci, kdy ceny zemědělských výrobků dlouhodobě rostou. Ceny na trzích jsou určovány světovými a evropskými cenami, proto ceny porostou na základě racionální reakce v zahraničí, i kdyby Češi nadále ignorovali, že mají jíst ovoce,“ řekl ekonom.

Vláda sáhla k regulaci prodeje roušek a respirátorů z obav, aby se neprodávaly za přemrštěné ceny. Podle Bartoně to však může vést k tomu, že bude méně roušek pro opravdu potřebné.

„Místo aby stát dovolil, aby vyšší cena motivovala investory k dovozu respirátorů a roušek z Číny, která teď má nadvýrobu, zakázal jejich prodej všem kromě zdravotníků. To znamená, že se nedostanou například k některým onkologickým pacientům,“ dodal.

Francouzský tisk informoval o rostoucím zájmu o román Mor spisovatele Alberta Camuse na tamním knižním trhu. Od začátku roku prodalo nakladatelství Gallimard již 40 procent toho, co běžně prodá za celý rok. Lidé začali o knihu jevit zvýšený zájem na konci ledna, uvedla ČTK.

Snižování produkce a mzdových nákladů

I v Česku se projeví negativní dopad koronaviru na růst globální ekonomiky. „Tento dopad už se projevuje nyní. Jsou rušeny společenské akce, konference a jsou ochromeny dodavatelské řetězce zejména z Asie. V tomto ohledu je to stejné, jako když mírně sešlápnete brzdu a hospodářství po celém světě zpomalí,“ sdělila Novinkám Mücková.

Koronavirus dopadá na ČSA a Smartwings, budou rušit lety

Koronavirus

Například aerolinky Smartwings a ČSA již sáhly ke snižování mzdových nákladů a zkracování úvazků. To se může dít i v dalších odvětvích.

„Snížení produkce může vést k omezení pracovní doby a snížení platů. V nejhorším možném scénáři se může naplnit proroctví některých ekonomů a na Evropu může znovu dopadnout recese,“ uzavřela Mücková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám