Hlavní obsah

Akcie Saudi Aramco zažívají nejhorší den od vstupu na burzu

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akcie saúdskoarabského ropného giganta Saudi Aramco v pondělí prožívají nejhorší den od prosincového vstupu na burzu. V 15:19 středoevropského času odepisovaly 5,5 procenta na 28,35 rijálu (167,70 Kč) za kus. Hodnota společnosti během dvou dnů klesla o 320 miliard dolarů (7 bilionů korun) na 1,44 bilionu dolarů (32,14 bilionu korun).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Akcie Saudi Aramco

Článek

Ropný gigant vstoupil na burzu v Rijádu 11. prosince. Šlo o největší primární veřejnou nabídku (IPO) v historii. Primární veřejná nabídka (IPO – Initial Public Offering) je označení pro vstup na burzu, kdy společnost poprvé nabízí akcie široké veřejnosti.

Ceny ropy i akciové trhy v pondělí prudce klesaly v obavách z cenové války mezi Saúdskou Arábií a Ruskem v důsledku krachu jednání Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejich partnerů.

Akcie začínaly na kurzu 32 rijálů za kus. Hned první den připsaly 10 procent a od té doby nikdy jejich hodnota neklesla pod původních 32 rijálů. V pondělí k tomu došlo za celou dobu poprvé.

Ani Buffett nebo Microsoft, nejvíc vydělávají Saúdové

Ekonomika

Saudi Aramco se přitom v prosinci stala první společností na světě, jejíž tržní kapitalizace překonala dva biliony amerických dolarů (v přepočtu 44,6 bilionu korun). V pondělí tržní kapitalizace činila 1,44 bilionu dolarů.

Tržní kapitalizace společnosti vyjadřuje tržní hodnotu akciové společnosti, jde o součet aktuální hodnoty všech akcií, které tato společnost vydala.

Před vstupem na burzu ve společnosti Saudi Aramco držela stoprocentní podíl vláda Saúdské Arábie. Tato země přitom vykazuje po Spojených státech největší zásoby surové ropy na světě. Saudi Aramco se dlouhodobě drží na čele žebříčku společností s nejvyšší denní těžbou ropy.

Reklama

Související články

Průměrné ceny nafty i benzinu dál klesají

Pohonné hmoty v Česku nadále zlevňují. Průměrná cena benzinu klesla za poslední týden o desetník na 31,51 koruny za litr. Nafta od minulé středy zlevnila o 12...

Výběr článků

Načítám