Hlavní obsah

Koronavirus může zabít miliony Íránců, varuje univerzita před podceňováním nákazy

Teherán

Až tři a půl milionu lidí může v Íránu zemřít, pokud nebudu obyvatelé dodržovat nařízená opatření, zejména zákaz návštěv mešit a svatých míst, uvedla ve své studii íránská Šarífova univerzita. V Íránu zabil koronavirus už 1135 lidí, za 24 hodin nemoci podlehlo dalších 147 lidí, což je denní rekord.

Foto: Mohammad Ghadamali, ČTK/AP

Ošetřování Íránky s Covid-19.

Článek

„Naneštěstí bylo za posledních 24 hodin dalších 1192 případů nakažených. Dodržujte prosím pravidla a zůstávejte doma,“ řekl tajemník ministra zdravotnictví Ali Réza Raisi s tím, že v Íránu je už 17 361 nakažených.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Pandemie v zemi zastínila oslavy perského Nového roku Nourúz, mnozí lidé se však o oslavy nemíní nechat připravit a nedodržují zákazy. Ve středu byly mnohé tržnice v Teheránu stále plné lidí a silnice a dálnice zaplnily auta a autobusy s lidmi cestujícími za příbuznými. Raisi proto varoval lidi: „Situace není vůbec dobrá.“

Foto: Wana News Agency, Reuters

Ulice v Teheránu.

Íránská Šarífova univerzita varovala podle zpravodaje listu The Wall Street Journal Suneho Engela Rasmussena, že pokud se budou dodržovat všechna opatření vyhlášená vedením země, může být obětí epidemie, která vyvrcholí v červnu, asi 12 tisíc. Jestliže se budou dodržovat částečně, obětí může být až 110 tisíc, a nebudou-li se dodržovat vůbec, zemře až 3,5 milionu lidí.

Rasmusen uvedl, že mnozí věřící se pokoušejí dostat do mešit a chrámů navzdory zákazům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám