Hlavní obsah

Konec srocování na veřejnosti. Vojtěch nařídil maximálně dva lidi

Ministerstvo zdravotnictví v čele s Adamem Vojtěchem (za ANO) rozšířilo a upřesnilo nařízení vlády o omezení volného pohybu osob a formou mimořádného opatření jej doplnilo o ustanovení, podle něhož je od úterý zakázáno pobývat na veřejných místech v počtu výše než dvou osob. Ve výčtu opatření na stránkách vlády tato změna uvedena není.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Jednou z výjimek je sdružování více členů domácnosti (ilustrační foto)

Článek

Nově je tak ustanovení o omezení volného pohybu osob doplněno o bod 2c, v němž je explicitně uvedeno, že se „nařizuje pobývat na veřejně dostupných místech nejvýše v počtu dvou osob, s výjimkou členů domácnosti, výkonu povolání, podnikatelské nebo jiné obdobné činnosti, účasti na pohřbu, a zachovávat při kontaktu s ostatními osobami odstup nejméně dva metry, pokud je to možné”.

Do úterý bylo omezení formulováno pouze obecně a úřady se spokojily s nařízením omezujícím pohyb na veřejně dostupných místech na dobu nezbytně nutnou. Stejně tak měly být omezeny i kontakty s jinými osobami.

Přehledně: Jaká opatření vláda prodloužila

Koronavirus

Soubor opatření přijala vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) v pondělí a v platnosti by měla zůstat do 1. dubna. Na webových stránkách vlády v souhrnu platných opatření detaily o omezeném počtu osob uvedeny nejsou.

Opatření, stejně jako další restrikce, mají zabránit a omezit šíření koronaviru, jemuž v České republice zatím podlehlo pět lidí a 1497 se nakazilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám