Hlavní obsah

Je čas vrátit se do práce, ohlásil Trump, přestože jsou USA nejpromořenější zemí

– Washington

Americký prezident Donald Trump v pátek ohlásil, že nastal čas znovu nastartovat Ameriku, ochromenou pandemií nemoci covid-19 způsobované koronavirem. Prezident na tiskové konferenci v Bílém domě podle agentury AFP zdůraznil, že toto znovuotevírání ekonomiky se má dít po etapách, „stát po státu” a na základě ověřitelných údajů, aby se předešlo nové vlně nákazy. začít by se mohlo už zítra.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Prezident Donald Trump na tiskové konferenci ke koronaviru

Článek

Zdraví Američané se podle Trumpa budou moci vrátit do práce, jakmile to podmínky dovolí. Některé americké státy by se do těchto kroků mohly pustit „už zítra" a 29 z 50 států by se mohlo ekonomicky otevřít relativně brzy, poznamenal prezident podle agentury Reuters.

USA jsou co do počtu nakažených i obětí nejvíce zasaženou zemí na světě. Počet potvrzených případů nákazy tam dosáhl bezmála 640 tisíc, počet obětí překročil 31 tisíc. Nicméně ve státě New York klesl počet hospitalizovaných na nejnižší úroveň za poslední týden, což je podle guvernéra státu Andrewa Cuoma důkaz, že šíření viru se dostalo pod kontrolu.

Nejvíce postižené evropské země, tedy Španělsko, Itálie i Německo, rovněž zaznamenaly pokles rychlosti přibývání nových případů a objevily se zprávy, že tam epidemie již kulminovala, o uvolňování opatření se tam ale zatím hovoří jen velmi opatrně.

Itálii se ulevilo, Španělsko povoluje šrouby

Koronavirus

Tři fáze

Jak Trump avizoval, Bílý dům vydal nové pokyny pro státy, jednotlivce a zaměstnavatele o tom, jak postupně, ve třech fázích, oživit aktivitu a zmírnit omezující opatření v oblastech, kde je nákaza na ústupu.

Pokyny podle agentury AP odrážejí Trumpovy názory, že se lidé musí vrátit do práce a k nakupování, jinak miliony Američanů přijdou o práci. Pokyny k obnovení hospodářského života stanovují řadu podmínek, které je nutné ověřovat před spuštěním jednotlivých fází zmírňování opatření, a nestanovují žádnou pevnou časovou osu.

Trump si přisvojuje právo rozhodnout o uvolnění restrikcí

Amerika

„Neotvíráme vše najednou, ale jde o ostražitý krok za krokem,” poznamenal Trump s tím, že guvernéři jednotlivých států, jejichž situace se často velice liší, mají sami rozhodnout, kdy odvolají vyhlášená omezení.

Trumpův plán podle Reuters představuje pro guvernéry jednotlivých států doporučení, a ne příkaz. V tomto smyslu se jeví ústupkem prezidenta, který trval na tom, že má naprostou pravomoc nařizovat státům, zda mají obnovit hospodářský život, anebo zůstat uzavřené. Odpovědnost za taková rozhodnutí ale spočívá na státech, a ne na federálních úřadech. Avšak s nátlakem na guvernéry plán poskytuje Trumpovi politické krytí, pokud ne vše půjde hladce, dodala agentura s připomínkou, že republikánský prezident, ucházející se o znovuzvolení v listopadových volbách, čelil kritice, že zpočátku koronavirus podcenil.

Kritika z tábora demokratů

„To není plán, to je sotva powerpointová prezentace," prohlásil o pokynech z Bílého domu Ron Klain, který za časů eboly radil Trumpovu demokratickému předchůdci Baracku Obamovi a bývalému viceprezidentovi Joeovi Bidenovi. Demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová podobně pokynům vytkla, že jsou „neurčité a nekonzistentní" a že „nedělají nic proti prezidentově neschopnosti naslouchat vědcům" a přispět k rychlému testování v celostátním měřítku.

Reklama

Výběr článků

Načítám