Hlavní obsah

Jak se šíří koronavirus v supermarketu? Přeskakuje přes nákupní uličky

Novinky, nčs

Finští vědci zveřejnili video, které znázorňuje šíření viru v uzavřeném prostoru, například v supermarketu. Jak je z animace zřetelné, pokud je někdo nakažený, může na několik minut zamořit svoje okolí i přes nákupní uličky. Výsledný model zveřejnila Univerzita Aalto v Espoo.

BEZ KOMENTÁŘE: 3D model ukazuje, jak se v supermarketu šíří aerosol, pokud někdo zakašle Video: Aalto University

 
Článek

Na výzkumu pracoval tým zhruba 30 odborníků z Univerzity Aalto ve finském městě Espoo, dále pak finský meteorologický ústav, finské technické výzkumné středisko VTT a Helsinská univerzita. Cílem zkoumání bylo zjistit, jak se aerosol, který vypouští člověk nakažený koronavirem, šíří v uzavřeném prostoru.

Tým vědců namodeloval situaci, která je podobná například těm v supermarketu. Zohlednil přitom i odvětrávání, které je pro podobné typy budov běžné.

Šíří se do dalších uliček

Ukázalo se, že pokud do obchodu přijde nakažený člověk, který bez zakrytých úst bude kašlat či kýchat, vypustí do svého okolí „mrak” aerosolu, který se sice ve vzduchu ředí, ale může v okolí vydržet až několik minut, a to i v prostoru okolních nákupních uliček.

„Pokud tak někdo následně přijde do infikovaného okolí, může virus vdechnout,” vysvětluje profesor Ville Vuorinen.

Na nákup i o Velikonocích: V případě nouzového stavu neplatí zákaz prodeje

Ekonomika

K výsledkům modelu bylo potřeba zmapovat transport kapiček opouštějících dýchací trakt, k čemuž pomohl superpočítač, a následně byla provedena 3D vizualizace výsledků.

„Předběžné výsledky potvrzují to, co jsme již zveřejnili. Pokud se necítíte dobře, zůstaňte doma. Pokud kašlete na veřejnosti, zakryjte si ústa ideálně rukávem, dodržujte odstup od ostatních lidí a myjte si poctivě ruce,” říká Jussi Sane, ředitel Finského institutu pro zdraví a sociální péči.

Ve Finsku na rozdíl od České republiky není zavedena povinnost nošení roušek na veřejnosti.

„Zatím nemůžeme na základě tohoto modelu vydat žádná oficiální doporučení. Výsledky je potřeba porovnat s daty z praxe epidemiologických ústavů,” vysvětluje Sane.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám