Hlavní obsah

Hygienici v Brně nemají po kyberútoku výsledky testů na koronavirus

Brno

Kvůli kyberútoku na Fakultní nemocnici Brno nemají krajští hygienici výsledky desítek testů na koronavirus, které prováděli ve středu a ve čtvrtek a měly být hotové v pátek. Po jednání bezpečnostní rady kraje to uvedla Renata Ciupek z Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje.

Foto: China Daily, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Dva dny nemáme informace o výsledcích testů. Důvody jsou dva. Jednak odběrová sanitka nejprve musí posbírat všechny vzorky a teprve potom je hromadně předává k analýze. A druhým faktorem je kybernetický útok na FN Brno, kvůli kterému k nám souhrnná informace o výsledcích desítek testů nedošla,” uvedla Ciupek.

Dodala, že informace o pozitivních výsledcích hygienici dostávají přednostně telefonem, souhrn desítek výsledků ale chodí elektronickou poštou. Jejich doručení Ciupek očekává v průběhu pátečního večera.

FN v Brně zažívá kybernetický útok, akutní operace se musí vozit jinam

Bezpečnost

Na páteční schůzce na krajském úřadě se všichni ředitelé nemocnic v kraji domluvili, že pozastaví naplánované operace, aby měli kapacity přijímat případy místo FN Brno postižené kyberútokem. Ta nemůže elektronicky odesílat výsledky vyšetření na jednotlivá oddělení, zatím tedy všechny akutní případy cestují do ostatních nemocnic.

„Výjimkou jsou infarkty, které odbavit můžeme. Navíc s Fakultní nemocnicí u svaté Anny jsme se domluvili, že pokud by nestačila jejich lůžková kapacita pro akutní případy, přemístili by ty pacienty, kteří už nepotřebují žádná vyšetření, k nám,” řekl náměstek ředitele FN Brno Ondřej Ludka.

Brazilský prezident popřel zprávy, že má koronavirus

Koronavirus

Kyberútok postihl FN Brno v noci na pátek asi kolem 2:00. V současnosti se nemocnice může postarat o své stávající pacienty, nakonec žádné nemusela přesouvat jinam. Příjem nových, zejména akutních případů je ale zastaven.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám