Hlavní obsah

Hygienici mají první případ přenosu koronaviru na území Česka

Pacientka v ústecké Masarykově nemocnici je prokazatelně prvním případem, který se nakazil novým typem koronaviru na území Česka. Nakazila se od syna, který byl lyžovat v Itálii a leží v pražské Nemocnici na Bulovce.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Ukázka ochranných pomůcek zdravotnických záchranářů

Článek

Žena chce ale zůstat hospitalizovaná v Ústí, řekla v pátek ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková. O převozu pacientky do Prahy se v posledních dnech spekulovalo.

„Je to první komunitní nákaza,” uvedla Šimůnková.

Stav ženy je podle Šimůnkové dobrý. V Masarykově nemocnici jsou čtyři pacienti s onemocněním COVID-19, které způsobuje nový typ koronaviru.

Dva výjezdy denně k podezřením na koronavirus

Hygienici v Ústeckém kraji začnou s domácími odběry s podezřením na nákazu od soboty. Pokud se lidé vrátí ze zahraničí a budou mít příznaky akutního onemocnění dýchacích cest, hygienická stanice nahlásí jejich adresu záchranné službě a ta k nim přijede. Vyjíždět k těmto lidem budou záchranáři dvakrát denně.

"To znamená, že když někdo zavolá odpoledne, tak druhý den k němu přijede odběrová služba. Když se někdo ozve v noci, tak k němu přijede následující den odpolední směna," popsala Šimůnková. Domácí odběry mají co nejvíce omezit styk těchto osob s dalšími lidmi.

Lékař z Prahy se vrátil z Itálie nakažený, ještě dva dny ordinoval

Koronavirus

V karanténě je v regionu k dnešnímu dni 70 lidí, kterým domácí pobyt nařídila hygiena. Podle odhadu hygieniků jsou z preventivních důvodů na základě vlastního rozhodnutí doma další desítky obyvatel Ústeckého kraje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám