Hlavní obsah

Ekonomika je vypnutá, ušlý zisk hradit nebudeme, tvrdí Schillerová

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) bude stát lidem schopen uhradit pouze škodu, která jim vznikne v důsledku opatření proti epidemii koronaviru. Představa, že by stát hradil ušlý zisk, není reálná. Ministryně to v sobotu uvedla v rozhovoru pro Českou televizi.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

Článek

„Pokud vznikne skutečná škoda - škoda na majetku nebo by došlo k nařízení nějakého konání - tak samozřejmě ta škoda se hradit bude. Stát nebude hradit ušlý zisk, to je můj právní názor a za tím si stojím,” uvedla ministryně.

„Jsem zodpovědná za fiskální situaci tohoto státu, a představa, že bychom každému hradili ušlý zisk, který měl podnikatel třeba v době ekonomické konjunktury, prostě není možná. To by v takovémto případě stát nezaplatil,” pokračovala.

Vojtěch: Nastává kritická fáze epidemie

Koronavirus

Zdůraznila, že vláda chce podnikatelům a firmám pomáhat. Zmínila kurzarbeit a podporu OSVČ včetně ošetřovného.

Ohradila se rovněž proti tomu, že by vláda málo hledala úspory, jak tvrdí například opozice. „K částce, kterou potřebujeme, se neproškrtáme,” uvedla ministryně, která současný stav přirovnala k „vypnutí ekonomiky”, které nemá obdoby.

Zdravotní zákon je víc než nouzový stav

Ministryně také znovu hájila postup vlády, která při vydávání opatření přešla z krizového zákona na zdravotní zákon. Podle některých právníků a opozičních politiků ministři tímto krokem podnikatelům ztížili možnost domáhat se odškodného.

ON-LINE: V Česku je 2657 případů nákazy koronavirem, v karanténě je i kardinál Duka

Koronavirus

„Začali jsme hned na začátku postupovat podle zdravotního zákona, pak byl stav nouze, takže se vydalo několik opatření podle krizového zákona, a navázali jsme zase na zdravotní zákon,” uvedla Schillerová s tím, že zdravotní zákon přesahuje nouzový stav.

Názor, že poškozeným se podle krizového zákona hradí pouze skutečná škoda, zastává i ministerstvo vnitra. Odškodné by se tak podle úřadu vztahovalo například na zabavení věci, její zničení nebo uložení pracovní povinnosti. Ministerstvo poukázalo na to, že ani v minulosti, například při povodních, nebyly vypláceny náhrady škod za zavřené obchody v postižených oblastech.

Reklama

Výběr článků

Načítám