Hlavní obsah

Delfín v Benátkách byl podvrh, vyfotili ho někde úplně jinde

Problém s dezinformacemi kolem pandemie způsobené koronavirem se zřejmě netýká jen alarmujících sdělení či způsobů boje proti nákaze, ale také pozitivních tvrzení. Časopis National Geographic v pátek na svém webu napsal, že nepravdivé jsou i zvěsti o „návratu” labutí do kanálů v Benátkách či o návštěvě delfína v tamních vodách.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kanály v Benátkách jsou podle zveřejněných záběrů skutečně čistší. Nepravdivé jsou ovšem informace o tom, že tamní obyvatelé ve vodě spatřili i delfína. Video s delfínem bylo ve skutečnosti natočené v Cagliari na Sardinii, tedy stovky kilometrů od Benátek, uvedl časopis National Geographic na svém webu.

Voda v benátských kanálech je čistá jako nikdy

Koronavirus

Podobné je to s fotografií, která měla dokládat „návrat” labutí do města. Twitterový příspěvek uživatelky ikaveri, ve kterém se snímek objevil, nasbíral už více než 280 tisíc sdílení a milion lajků. Fotografie ovšem nebyla pořízena v centru Benátek, nýbrž na nedalekém ostrově Burano, uvedla investigativní skupina Bellingcat.

Tam jsou labutě podle National Geographic zcela běžným úkazem. „Ten tweet byl prostě o tom sdílet něco, co mi v těchto chmurných časech přineslo radost,” řekla autorka zmíněného příspěvku, která žije v Indii. Sdílené fotografie prý zaznamenala na sociálních sítích a rozhodla se je dál šířit, původní tweet po upozornění od novinářů nesmazala.

Triumfující příroda je hitem

„Tyhle zprávy o triumfu přírody v zemích těžce zasažených novým koronavirem dosáhly statisíců retweetů. Staly se hitem na Instagramu a TikToku. Dostaly se do titulků zpravodajství,” shrnuje obrovský dosah dezinformací o zvířatech National Geographic. Zmiňuje přitom i další senzační zprávu, podle níž do vesničky v čínské provincii Jün-nan „vnikla” skupina slonů, „zatímco lidé omezují společenský život”.

„Ačkoli sloni v nedávné době skutečně jednou vesničkou v Jün-nanu v Číně prošli, jejich přítomnost není abnormální záležitostí, zároveň to nebyli sloni zachycení na šířících se snímcích,” dodává web.

Sociální psycholožka působící na Stanfordově univerzitě Erin Vogelová vidí za šířením podobného obsahu honbu za lajky a pozitivními komentáři, které „nám dávají okamžitou sociální odměnu”. Nepravdivé příběhy tohoto druhu ale mohou v konečném důsledku při současné ošemetné situaci posílit nedůvěru ve společnosti. Zjištění, že dobrá zpráva není skutečná, může být ještě více demoralizující než takovou zprávu vůbec nezaznamenat, míní Vogelová.

V město duchů se už proměnila i Paříž

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám