Hlavní obsah

Voda v benátských kanálech je čistá jako nikdy

Novinky, mšv

V Benátkách zpozorovali nevídaný jev. Voda v tamních kanálech, která je jindy velmi kalná, se vyčistila natolik, že jdou vidět rybky plavající u dna. Podle vědců díky karanténě ubylo v severní Itálii oxidů dusíku, přičemž pokles míry znečištění mohl ovlivnit právě i vodu, uvedl server Daily Mail.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kanály v Benátkách nikdy nebyly tak čisté jako nyní při karanténěVideo: Reuters

 
Článek

Vylidněné Benátky se mohou v těchto dnech radovat alespoň z čistší vody. Kromě ryb po hladině plavou také labutě. „Takhle čisté kanály jsem ještě neviděl,“ uvedl jeden z místních obyvatel Marco Capovilla. „Město nemá stoku, takže normálně jde všechen odpad do kanálů, včetně prostředků na úklid a kosmetiky. Díky karanténě teď máme lepší životní prostředí,“ doplnil.

Epidemie vyvrcholí v Evropě na konci března, ukazuje studie

Koronavirus

Také další obyvatelé Benátek si nevšedního jevu povšimli a konstatují, že jde opravdu o něco nevídaného. „Vidět v kanálech tolik ryb bylo předtím skoro nemožné. Doufám, že se z této tragické doby poučíme a až pomine, dokážeme najít rovnováhu mezi davy turistů a čistým prostředím,“ uvedla Martina Bettoniová.

Na severu klesají emise

Záběry Evropské kosmické agentury ukázaly, že úroveň znečištění v severní Itálii za poslední dny značně klesla. Úbytek oxidu dusičitého instituce zaregistrovala nejen v Benátkách, ale i dalších velkých městech, jako jsou Milán, Turín nebo Boloňa.

„Většina zdrojů emisí je umístěna hned na povrchu a je generována lidskými činnostmi, jako jsou doprava, výroba energie nebo vytápění,“ uvedl institut Copernicus Atmosphere Monitoring Service. Zároveň upozornil, že zatímco některé zdroje znečištění jsou nyní minimalizovány, osobní doprava může růst, jak se lidé budou snažit vyhnout hromadným dopravním prostředkům.

Reklama

Výběr článků

Načítám