Hlavní obsah

ČVUT představuje celoobličejovou masku pro zdravotníky. Je to upravený šnorchl

Novinky,

Rektor ČVUT v Praze Vojtěch Petráček na středeční tiskové konferenci představil návod na improvizovanou ochranu pro pracovníky v první linii, tedy zejména zdravotníky a záchranáře. Výhodou nové masky je, že poskytne ochranu celému obličeji, účinnost má mít více než 99 procent.

Záznam: TK rektora ČVUT Vojtěcha Petráčka Video: Novinky

 
Článek

„Tato maska je něco jiného než náš ve 3D tisknutý respirátor. Poskytuje ochranu ještě na vyšší úrovni, protože je celoobličejová. Jen filtr uvnitř je stejný jako u dříve představeného respirátoru,” sdělila Novinkám kancléřka ČVUT Lucie Orgoníková.

Sériová výroba respirátorů z ČVUT díky firmám funguje. Jsou lepší než ty z Číny

Koronavirus

Celoobličejová ochrana je podle ČVUT určena všem, kteří jsou vystaveni vysokému riziku kontaktu s koronavirem způsobujícím onemocnění Covid-19 a nemohou se prozatím dostat k plně funkční FFP3 ochranné pomůcce a štítu.

Toto řešení má nyní ČVUT v množství 2200 kusů, které se distribuují na kritická místa. Příští týden masek bude 10 tisíc.

Jde nejen o zdravotníky, lékárníky, ale i pracovníky obchodů, kteří jsou v kontaktu s velkým počtem lidí. „Již dnes jsme předali deset masek pražským sanitářům,” uvedl rektor Petráček na tiskové konferenci. Pro Novinky dodal, že se zařízením už pracuje např. FN Motol.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Alespoň dočasné řešení na kritických místech

„Tímto návodem se pokoušíme řešit krizovou situaci a měl by být chápán jako návod k dosažení maximální možné osobní bezpečnosti při konstrukci vlastního improvizovaného filtru a štítu,” poznamenal Petráček s tím, že ČVUT nemůže garantovat ani nést odpovědnost za problémy způsobené použitím svépomocí zkonstruovaného filtru.

Foto: ČVUT

Verze nové celoobličejové masky

„Jsme ale přesvědčeni, že tento návod může pomoci nalézt dočasné řešení, které se snaží snížit riziko vaší infekce. Prosíme, chápejte to tak a řiďte se při konstrukci vlastním experimentálním citem a zdravým rozumem. Pobyt v prototypech je možná nepohodlný, ale je to maximum pohodlí, které v dané chvíli existuje,” dodal.

Upravená potápěčská maska

Na designu masky se podíleli David Miklas, Martin Hřeben, Robin Fišer a Pavel Koníř. Řešení vychází z vývojového námětu sdružení COVID19CZ, které modifikuje šnorchlovou masku nástavcem a filtrem z HEPA12 filtru, který je kupříkladu ve výstupním filtru vysavačů. S tiskem redukce na 3D tiskárnách pomáhá firma Prusa Research vývojáře Josefa Průši.

Takto upravené masky nyní začíná ČVUT produkovat v množství cca 2200 kusů, které se distribuují na kritická místa. Příští týden už má škola mít k dispozici 10 tisíc kusů od společnosti Decathlon. K logistice a výrobě dílů přispívají i dobrovolníci z farnosti Bubeneč.

„Důležité je nezapomenout výdechové otvory vašich masek kouskem roušky, abyste chránili své okolí před případným výdechem kapének s virem směrem od vás,” upozornil rektor.

Nedostatek roušek? Rektor ČVUT vymyslel, jak si masku snadno vyrobit doma

Koronavirus

Petráček nedávno nabídl i možnost, jak si určitou masku vyrobit doma z PET láhve. To připomněl i nyní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám