Hlavní obsah

Číňané se kvůli koronaviru bouří

Novinky,
Peking

Epidemie koronaviru aktivovala čínskou společnost, studenti na sociálních sítích organizují sbírky pro lékaře a zdravotníky, ale také volají po svobodě projevu, napsal v neděli list The New York Times. Do ulic vyšli i dělníci, kteří požadují kompenzace za týdny, kdy nemohli kvůli karanténě pracovat.

Foto: Stringer, Reuters

Muž na břehu řeky v čínském Wu-chanu

Článek

Už samo organizování pomoci je testem pro čínské komunistické vedení, které se potrpí na centralizaci a chce mít vše pod kontrolou.

Kritici poukazují na to, jak státem podporované charity dávají dary vládním úřadům, a ne přímo nemocnicím. Na úřady šlo více peněz a roušek než do Wu-chanu, kde si lékaři a sestry stěžovali na nedostatek ochranných pomůcek. Zjistili to mladí investigativci, když srovnávali množství dodané pomoci do Wu-chanu s objemem získaných prostředků.

Další pak upozorňovali také na zatajování informací, cenzuru i umlčování lidí, kteří se pokusili informovat o nemoci pravdivě, jako byl známý případ očního lékaře z Wu-chanu, který před novou nemocí varoval kolegy a byl za to stíhán.

Čínský lékař, který varoval před koronavirem, zemřel

Svět

„Aktuální události ukazují, že někteří lidé jasně vidí, že kritika vlastní země neznamená, že nemají svou zemi nemilují,“ uvedla Hannah Yangová z Pekingu, která vytvořila kanál na aplikaci Telegram, kde lze sdílet kopie cenzurovaných článků a příspěvků na sociálních sítí. Sleduje ho 14 000 lidí.

„Jednou se bude mluvit o aktuálním dění v Číně a nakonec umožníme lidem přesně poznat, co se tu stalo,“ dodala.

Mapování dění

Lin Wen-chua z Wu-chanu se snažil dokumentovat krizi pomocí kamery. Zveřejňoval rozhovory s lékaři a sestrami, kteří uváděli, že neměli čas odpočívat. Jeho práci sledovalo pět milionů lidí, i když některá videa smazali cenzoři.

Do Wu-chanu vyrazil i bývalý moderátor čínské státní televize CCTV Li Ce-chua, který tam dělal rozhovory s migrujícími pracovníky, jež uvěznila ve městě karanténa, i se zaměstnanci krematorií. Na posledním videu, kdy do jeho bytu přišli dva muži v civilních oděvech, řekl: „Nejsem ochoten umlčet vlastní hlas, nejsem ani ochoten zavřít své oči a ucpat si uši. Doufám, se povstane více mladých lidí.“ Pak byl přenos přerušen a o Liovi už nebylo víc slyšet.

Počet mrtvých ve Wu-chanu? Úřady rozdávají tisíce uren a spekulace sílí

Koronavirus

Reakce mládeže je o to překvapivější, že stávající mladá generace Číňanů, která nepoznala nedostatek díky rostoucí ekonomice, se proti statusu quo nijak nestavěla.

Carol Huangová z Wu-chanu, které byla politika jedno, se nyní angažuje na sociálních sítích. „Vláda si myslí, buď nás budeš poslouchat, nebo jdi do pekla. Není tam nic mezi tím. To je důvod, proč se snažím změnit sociální sítě,“ uvedla.

Vedení chce roztočit kola výroby

Kritici, byť jich přibývá, jsou však stále v menšině. I když zpočátku Čína epidemii nezvládala a snažila se její nástup zatajit, nyní čínské vedení těží z toho, že se epidemii v provincii Chu-pej podařilo zvládnout. Toho propagandisticky využívá, i když v zemi stále ještě přetrvává řada omezení.

Vyzývám vás k odvaze, prohlásil Zeman. Poděkoval Číně

Koronavirus

Otázkou ale je, jak rychle dokáže země opět nastartovat ekonomiku a zda pandemie nepovede k celosvětové recesi, která by postihla i Čínu. K tomu by došlo poprvé od roku 1976. Mladí Číňané se už obávají, že je nečeká úspěšná kariéra.

Čínský prezident Si Ťin-pching vyzval k ochraně dělníků a k rozběhnutí výroby v zavřených továrnách. Současně se rozběhla nacionalisticky laděná propaganda, jak Čína dokázala zvládnout virus a že je vzorem pro ostatní země.

Jenomže na tvrdá opatření se tak rychle nezapomene, když virus v zemi zabil přes 3000 lidí. A bouří se i zaměstnanci, kteří nedostávali plat, nebo malí živnostníci.

Čínské trhy se zvířecím masem už zase fungují jako před epidemií

Koronavirus

Prodejce oděvů z Kantonu se přidal k pochodu stovek lidí za snížení nájemného za obchody. Stěžoval si, že se ženou jim došly peníze a nemají z čeho žít: „Nikdo si nic nekupuje. Jak máme přežít?“

Podle expertů právě ekonomika rozhodne, jak dlouho se budou mladí angažovat. Zatímco sociální sítě se dají cenzurovat, takže mohou ztratit nadšení a získat pocit marnosti, nezaměstnanost se nedá umlčet, uvedl profesor Feng Šu-lu z Osla.

Reklama

Výběr článků

Načítám