Hlavní obsah

Čeští výzkumníci testují, jak roušky z triček a kapesníků zachytí koronavirus

Novinky,

Odborníci z Akademie věd ČR vyvinuli metodu, jak stanovit účinnost materiálů k zachycení koronaviru. Na aparatuře, původně určené k ověřování filtrů pro kvalitu ovzduší, testují nové respirátory, na kterých pracují s pražským ČVUT a Technickou univerzitou Liberec. Zkoušejí i účinnost běžných materiálů používaných do improvizovaných roušek a Novinkám popsali, jak může ochrana vypadat u trička.

Foto: Akademie věd ČR

V testovací aparatuře se zkoumá účinnost materiálů k zachycení koronaviru.

Článek

Dokážou podomácku vyrobené roušky z kapesníků či šátků zachytit virus SARS-CoV-2? A zabrání mu nové materiály z nanovláken?

Pět vrstev tohoto trička by zachytilo asi 46 procent částic obsahujících daný virus a přes těchto pět vrstev by stále bylo možné rozumně dýchat.
Vladimír Ždímal, Akademie věd ČR

Analýza materiálů vychází z metody, kterou vědci úspěšně publikovali před několika lety v předních oborových časopisech. Dokázali tehdy, že lze konkrétně určovat, jak jsou různé materiály schopné zachycovat aerosolové částice o velikostech 20 až 400 nanometrů.

Záleží na velikosti viru

„Velikost viru, který způsobuje nemoc COVID-19, je zhruba 80 až 150 nanometrů – podle toho, jak moc je virus obalen dalšími látkami po vypaření vody z kapénky,“ vysvětlil Vladimír Ždímal, vedoucí oddělení chemie a fyziky aerosolů Ústavu chemických procesů Akademie věd.

„Když připravíme částice o stejné velikosti, jako má virus, můžeme určit, jestli ho materiál dokáže zachytit,“ dodal.

S testováním nově pomůže Akademie věd. Zvládne až 4000 vzorků denně

Koronavirus

Metodu lze použít na testování průmyslově vyráběných materiálů na filtraci vzduchu, jako jsou filtry do vzduchotechniky, ale také lékařské roušky či respirátory.

Bavlněné tričko? Opravdu výrazně lepší než nic

Vědci však nyní zkoušejí i účinnost materiálů pro improvizované roušky, například kapesníky, trička, šály a šátky. Co dělají právě teď?

„Aktuálně jsme měli v aparatuře v laboratoři bavlněné tričko a probíhalo měření. Poté vložila kolegyně do testovací aparatury další materiál, a to můj kapesník,“ prozradil Novinkám Ždímal.

Koronavirus přežije ve vzduchu tři hodiny, tvrdí američtí vědci

Koronavirus

Kompletní vyhodnocení samozřejmě chvíli potrvá, k filtračnímu materiálu zhotovenému z tenkého, převážně bavlněného trička lze ale několik zajímavých detailů povědět už nyní.

„Jestliže bude předpokládaná velikost obaleného viru po vysušení povrchové vody mezi 80-150 nanometry, tak z hlediska výdechové strany to bude vypadat následovně: ochrana osob v blízkosti osoby opatřené danou ochranou bude značná, velikost kapének bude asi 0,1-1 mm, tudíž se účinnost záchytu blíží 100 procentům,” popsal pro Novinky.

A když se na to podíváme z nádechové strany, tak k ochraně osoby s tímto materiálem na obličeji lze podle Ždímala říci, že jedna vrstva látky zachytí asi 11 procent částic o dané velikosti při maximální nádechové rychlosti těžce pracujícího člověka.

„Pět vrstev tohoto trička by tedy zachytilo asi 46 procent částic obsahujících daný virus a přes těchto pět vrstev by stále bylo možné rozumně dýchat,” objasnil.

Ochranu lze podle něj významně zvýšit snížením nádechové rychlosti, tedy pokud jsme v klidu. „Platí, že každá, byť improvizovaná ochrana je lepší než žádná,” uzavřel.

Nedostatek roušek? Rektor ČVUT vymyslel, jak si masku snadno vyrobit doma

Koronavirus

Vývojáři jinak spolupracují i s ČVUT a s libereckou technikou, tyto dvě univerzity společně vyvíjejí novou generaci respirátorů české výroby. Podle výsledků z aparatury AV ČR upravují v Liberci proces výroby filtračního materiálu.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám