Hlavní obsah

Autorka falešné zprávy dál pracuje s ministrem

Právo, sts

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Autorka nepravdivých informací, podle nichž byla lékařka ze soukromé laboratoře Tilia převezena do karantény na Bulovku kvůli vysokému riziku nákazy, Barbora Macková dál setrvává ve své funkci vedoucí Centra epidemiologie a mikrobiologie Státního zdravotního ústavu a hned v pondělí pokračovala ve své práci přímo na ministerstvu zdravotnictví.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

Na sobotní tiskové konferenci se přitom Adam Vojtěch (za ANO) omlouval Soně Pekové, lékařce z laboratoří Tilia, že řekl, že je v karanténě na infekční klinice, protože neodborně odebírala vzorky pacientovi, jenž se ukázal být pozitivní na přítomnost koronaviru.

Byla to dezinformace, kterou obdržel právě od Barbory Mackové, jak po nátlaku Andreje Babiše (ANO) ministr do kamer přiznal.

Česko má další tři případy lidí s koronavirem

Koronavirus

Deník Právo lékařku kontaktoval s dotazem, jak na tyto nepravdivé informace přišla a proč je neověřené poskytla ministru zdravotnictví. Doktorka Macková na dotazy redakce nereagovala.

Vojtěchovo veřejné prohlášení nejen poškodilo lékařku Pekovou, ale také vyděsilo řadu lidí, kteří s ní přišli během dvou dnů do bližšího kontaktu.

„Paní doktorce bylo sníženo osobní ohodnocení. Ačkoliv teď špatně vyhodnotila informace, jinak dlouhodobě odvádí ve Státním zdravotním ústavu velmi dobrou práci,“ uvedl Adam Vojtěch.

Pominul přitom skutečnost, že v tomto případě nešlo o „špatné vyhodnocení informací”, ale o šíření falešné informace, tzv. fake news, jíž je úmyslné šíření dezinformací s cílem ovlivnit nebo zmanipulovat jejich příjemce. Zpráva, kterou dr. Macková předala ministrovi, toto kriterium dokonale splňovala.

Nebyla to totiž jedna lež, ale hned tři na sebe navazující, takže vytvořily uvěřitelný, byť ve skutečnosti lživý příběh. O záměru jeho autora lze v této chvíli jen spekulovat. Je na Adamovi, aby tento případ po pravdě objasnil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám