Hlavní obsah

Alarmující čísla z Íránu. Každých deset minut umře jeden nakažený

Teherán
Aktualizováno

Na Írán těžce dopadá nemoc Covid-19, v průměru každých deset minut na ni umírá jeden člověk, za hodinu se nakazí padesátka lidí. Alarmující čísla zveřejnil na Twitteru ve čtvrtek vysoký představitel íránského ministerstva zdravotnictví Kianúš Džahanpúr a informovala o nich státní tisková agentura IRNA. Teherán si stěžuje, že mu boj s nemocí ztěžují americké sankce na bankovní operace.

Foto: Ebrahim Noroozi, ČTK/AP

Zavřený velký bazar v Teheránu

Článek

Írán je zemí s třetím nejvyšším počtem potvrzených případů nákazy po Číně a Itálii. Ve středu jich bylo 17 361. Za den přibylo dalších 149 obětí, takže ve čtvrtek je jich už 1284.

Džahanpúr ve svém vzkazu opět vyzval obyvatele, aby zůstávali doma v bezpečí a předešli tak šíření viru. Íránci nařízení nedodržují, protože se konají oslavy perského Nového roku. Mnozí proto chodí nakupovat na tržiště, nebo jeli za příbuznými.

Koronavirus může zabít miliony Íránců, varuje univerzita před podceňováním nákazy

Koronavirus

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Chameneí oznámil, že k Novému roku dá amnestii 10 tisícům vězňů. Krok následuje poté, co Írán kvůli koronaviru podmínečně propustil už 85 000 vězňů.

Boj s virem podle vedení země ztěžují americké sankce. Íránský velvyslanec ve Španělsku Hassan Kašklaví upozornil, že sankce omezily možnost země si nakoupit léky nebo zdravotnické vybavení, protože mnohé firmy se bály obchodovat s Íránem, neboť americký úřad pro kontrolu zahraničních aktiv OFAC brání finančním transakcím s Íránem.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Na situaci upozornil ve videoposelství i íránský ministr zahraničí Muhammad Zaríf: „Moje země je mezi těmi nejhůře postiženými koronavirem a jako jiné národy se nyní učíme, jak se s tím lépe vypořádat. Naneštěstí velká část hrozby, které Íránci čelí, je způsobena nespravedlivými sankcemi uvalenými vládou Spojených států. Dokonce i za pandemie americká vláda zcela odmítla zrušit svůj nezákonný a kolektivní trest, což znamená, že nejsme schopni ani kupovat léky a zdravotnické pomůcky.“ Důvodem je právě restrikce na platby.

Pomoci se rozhodla Francie, která posílá do země náklad zdravotního a sanitárního vybavení včetně roušek, dýchacích přístrojů a ochranných oděvů pro sestry a lékaře. Dodala také zařízení pro sonografii. Pomoc už poslaly i Čína, Rusko, Turecko, Katar, Spojené arabské emiráty, Japonsko, Německo a Velká Británie, ale také Uzbekistán a Ázerbájdžán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám