Hlavní obsah

Zelenskyj zrušil schůzku s německou ministryní, prý mu vadí přístup Berlína k plynovodu

Kyjev

Schůzka německé ministryně zahraničí Annaleny Baerbockové s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským se neuskuteční. Byla zrušena, protože Baerbocková neřekla jasně, že by v případě ruské invaze na Ukrajinu Německo nespustilo plynovod Nord Stream 2. Informoval o tom moderátor CNN Jake Tapper.

Foto: Gleb Garanich, ČTK/AP

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková

Článek

„Zdroj blízký ukrajinské vládě mi řekl, že prezident Zelenskyj zrušil dnešní schůzku s německou ministryní zahraničí Annalenou Baerbockovou, protože ministryně zahraničí odmítla říci, že by Německo odstoupilo i v případě ruské invaze od plynovodu Nord Stream 2, a protože Německo odmítlo poskytnout jakoukoli přímou nebo nepřímou vojenskou pomoc Kyjevu.“

Už v pondělí Baerbocková informovala, že se nebude moci sejít se Zelenským, protože se schůzky měl zúčastnit i francouzský ministr Jean-Yves Le Drian, ale Francie změnila své plány.

„Oficiálně se to vysvětlilo jako chyba v rozvrhu, ale nebylo to tak, bylo to záměrné, sdělil mi zdroj,“ uvedl Tapper na Twitteru. „Německo je mnoha lidmi v Kyjevě i ve východní Evropě nahlíženo stále více jako spojenec Ruska než Západu,“ dodal.

Scholz kvůli vlažnému přístupu k Ukrajině ztrácí v Německu podporu

Evropa

Baerbocková přitom v Kyjevě ujišťovala, že Ukrajina má plnou podporu Německa: „Uděláme všechno pro to, aby nedošlo k dalšímu stupňování napětí. V sázce teď není nic menšího než mír v Evropě.“ Ministryně navíc podle stanice Deutsche Welle uvedla, že je Berlín připraven zaplatit vysokou cenu za uvalení sankcí.

Německý velvyslanec: Už mnoho let stojíme na straně Ukrajiny

Zahraniční

Její schůzka s ukrajinským prezidentem měla předcházet plánovanému setkání Zelenského s německým kancléřem Olafem Scholzem, která je naplánována na pondělí 14. února. Když Zelenského prezidentská kancelář setkání avizovala, uvedla: „Návštěva německého kancléře v našem státě demonstruje euroatlantickou jednotu a podporu Ukrajině v době bezpečnostních výzev celé Evropě.“

Reklama

Výběr článků

Načítám