Hlavní obsah

Zelenskyj se asi pomátl. Takhle se o pomoc neprosí, zlobí se v Maďarsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Vystupování ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského během války na Ukrajině a jeho naléhavé vzkazy směrem k západním představitelům svědčí o tom, že se potýká s psychickými problémy. V rozhovoru pro maďarskou televizi Hír TV to prohlásil předseda maďarského parlamentu László Kövér.

Foto: Profimedia.cz

Předseda maďarského parlamentu László Kövér

Článek

„Když někdo potřebuje pomoc, tak o ni většinou prosí slušně. Sice je vytrvalý, ale vždy žádá. Nikdy nepožaduje, a už vůbec nevyhrožuje. Člověk většinou vyhrožuje nepřátelům, ne těm, které chce mít za přátele. (Zelenskyj) musí trpět nějakou mentální poruchou,“ míní Kövér.

Předseda maďarského parlamentu narážel na videovzkazy a poselství, které ukrajinský prezident prostřednictvím internetu pravidelně vysílá do světa.

Západní představitele na nich stále důrazněji žádá o další a další zbraně, přičemž se stupňují požadavky i na kalibr, a tím pádem cenu.

To vám to trvalo, reagoval Zelenskyj na další protiruské sankce EU

Evropa

Situaci přitom ukrajinský prezident vykresluje tak, že Ukrajina bojuje i za Západ ve jménu svobody a demokracie proti ruské hrozbě, a Západ tak má morální povinnost ji pro takový boj vyzbrojit.

„Svoboda musí být vyzbrojena lépe než tyranie. Západní státy mají všechno, co potřebují, aby tak mohly učinit. Konečné vítězství nad tyranií a počet zachráněných lidí záleží jen na nich. Vyzbrojte Ukrajinu a braňte svobodu,“ vyzval například v jednom ze svých projevů Zelenskyj.

Jindy zase vyjmenovával techniku, kterou Ukrajina potřebuje, a zdůrazňoval, že ji potřebuje okamžitě.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Předsedovi maďarského parlamentu je ale taková forma diplomacie proti srsti.

„Za tu dobu, co sleduji světovou politiku, jsem se nesetkal s tím, že by se představitel země v potížích, která něco potřebuje, směrem k někomu vyjadřoval takovým způsobem jako prezident Zelenskyj. A on to nedělal jen směrem k Maďarsku, ale i k německému kancléři (Olafu Scholzovi – pozn. red.),“ dodal Kövér.

Odpovídal tím na dotaz, zda se má Maďarsko připravit na nějaké odvetné akce Ukrajiny vzhledem k tomu, že jí zbraně neposílá.

Zelenskyj na videu vyjmenoval, jaké zbraně Ukrajina potřebuje

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám