Hlavní obsah

Západní rozvědky s ukrajinskou výhrou nepočítají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Západní tajné služby se shodují, že válka na Ukrajině je nyní v určující fázi, která rozhodne o výsledku konfliktu, uvedla stanice CNN s odvoláním na několik zdrojů z tajných služeb, které si nepřály být jmenovány. Ani jeden scénář nepočítá s ukrajinským vítězstvím.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Ruský tank převážejí kořist v Popasné

Článek

„Myslím, že se brzy dostanete do bodu, kdy jedna, nebo druhá strana bude úspěšná,“ řekl vysoký představitel NATO. „Buď Rusové dosáhnou Slovjansku a Kramatorsku, nebo je tam Ukrajinci zastaví,“ upřesnil, kde je klíč k dalšímu vývoji války. Podotkl, že záleží na tom, jestli budou Ukrajinci schopni tam udržet frontu.

Podle západních představitelů má Rusko výhodnější pozici už kvůli prosté početní převaze. Nicméně ani z ní automaticky neplyne, že budou Rusové dále postupovat, podotkl vysoký představitel americké administrativy. V opotřebovávací válce postavené na dělostřeleckých soubojích utrpěly obě strany značné ztráty, připomněl.

Tři scénáře vývoje

Podle západních představitelů jsou možné tři scénáře. Rusko by mohlo pokračovat v dobývání dalších území ve dvou oblastech na východě Ukrajiny – tedy v Doněcké a v Luhanské.

Druhou možností je, že postup uvázne a nastane patová situace, která potrvá měsíce nebo celé roky, což povede k vysokému počtu obětí na obou stranách a k pomalu se vlekoucí krizi, která bude vyčerpávat světovou ekonomiku.

U Charkova probíhají tvrdé boje, Rusové útočí

Evropa

Za nejméně pravděpodobné na Západě považují možnost, že Rusko předefinuje své válečné cíle, oznámí, že už dosáhlo vítezství, a pokusí se dosáhnout konce bojů. Američtí představitelé se obávají, že pokud se Rusku podaří upevnit své zisky na východě Ukrajiny, ruský prezident Vladimir Putin by mohl toto území využít jako odrazový můstek pro další postup do hloubi Ukrajiny.

Před tím v úterý varoval i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj: „Jsem si jist, že pokud nebude Ukrajina dost silná, půjdou dál.“

Západ po tlakem

Klíčový okamžik podle CNN vyvolává tlak na západní vlády, které dosud nabízely podporu Ukrajině na úkor vlastní ekonomiky a vlastních zásob zbraní.

Americký ministr obrany Lloyd Austin povede skupinu skoro 50 zemí, které budou ve středu probírat situaci na Ukrajině, kde USA očekávají, že padnou závazky o další vojenské a ekonomické podpoře Ukrajiny.

Šéf NATO Stoltenberg: Ukrajina by měla dostat další těžké zbraně

Evropa

Ukrajina už spotřebovala skoro všechnu munici pro zbraně ze sovětské éry a obě strany konfliktu čelí nedostatku lidských zdrojů.

Institut pro studium války (ISW) ve své pravidelné analýze v úterý zmínil, že Rusko kvůli tomu bude zvyšovat mobilizační tlak a sníží nároky na povolance. Američtí experti otevřeně řekli, že pro Rusko bude obtížné dosáhnout významných zisků bez plošné mobilizace, do které se Putinovi nechce. Rusku se však nedaří přesvědčit Bělorusko, aby se do války přímo zapojilo. Podle ISW je nepravděpodobné, že by to udělalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám