Hlavní obsah

U Charkova probíhají tvrdé boje, Rusové útočí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinské síly vyvíjejí tlak na ruské vojáky s cílem osvobodit okupovaný Cherson na jihu země, řekl v nočním projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Přiznal, že ukrajinská armáda má kromě Donbasu těžké ztráty v Charkovské oblasti, kde se Rusové snaží posílit své pozice. Útok ruských jednotek u Charkova potvrdil ve středu ukrajinský generální štáb.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Rusko pálí na ukrajinské pozice ze salvových raketometů Uragan.

Článek

„Rusové útočí u Rubižného v Charkovské oblasti a v Severodoněcku v Luhanské oblasti a také v regionu Zolotého směrem na Bachmut (v Doněcké oblasti),“ uvedl ukrajinský generální štáb s tím, že útok u Berestého v Doněcké oblasti byl odražen.

Už v úterý ale britská vojenská rozvědka uvedla, že ruské jednotky u Charkova postoupily, a v pondělí jejich postup zmínil i ukrajinský generální štáb.

Rusko zvýší vojenský rozpočet. Dochází mu přesná munice

Evropa

Podle středečního vyjádření štábu Rusové silně ostřelují ukrajinské pozice v Dementijivce a Ruské Lozové a zaminovali Bajrak, Peremoh a Šestakovo.

Boje na Donbasu

Silné dělostřelecké palbě čelí i obce Bohorodične, Dubrovne a Dolyna ve směru od Izjumu na Slovjansk. Doněčtí separatisté uvedli už v úterý, že Bohorodične dobyli. Pod palbou je i okolí Seversku ve směru od Lymanu.

Tvrdé boje probíhají i v Severodoněcku a v přes řeku ležícím Lysyčansku. Obě města čelila palbě, stejně jako Bila Hora, Ustynivka a Toškivka. Rusové se snaží probít do Lysyčansku od Popasné, protože mosty přes Severní Doněc, jež spojují Severodoněck s Lysyčanskem, zničili.

„Za posledních 24 hodin nedošlo v Donbasu k žádným zásadním změnám. Nejtvrdší boje probíhají v Severodoněcku a okolních městech a obcích, což přináší značné ztráty,“ řekl Zelenskyj.

„Musíme ale vytrvat. Toto je náš stát, Donbas je životně důležitý. Vývoj situace v Donbasu ukáže, jakým směrem se bude válka v nadcházejících týdnech ubírat,“ dodal ukrajinský prezident, který znovu zdůraznil, že je připraven jednat s Vladimirem Putinem.

Mapa ruské invaze na Ukrajinu

Reklama

Výběr článků

Načítám