Hlavní obsah

Video zachytilo český vrtulník při odpalu raket na východě Ukrajiny

Kyjev

Vrtulníky Mi-24V z České republiky jsou už nasazené v boji. Potvrzuje to video pořízené na východě Ukrajiny, které ukazuje nízko letící helikoptéru, jak za letu odpaluje neřízené střely.

Foto: AČR

Vrtulník Mi-24 AČR. Rozložení polí kamufláže je stejné jako u vrtulníků na Ukrajině.

Článek

Během stoupání odpálil vrtulník salvu neřízených raket a vzápětí okamžitě zatočil doleva, aby se mohl vrátit do bezpečnější oblasti.

Podobnou taktiku používají i ruští piloti, pro posádky je bezpečnější, ale nezaručuje vysokou přesnost, uvedl expert David Cenciotti pro server The Aviationist.

Při obrátce je vidět, že rozložení kamuflážních polí zelené a dvou odstínů šedé odpovídá kamufláži strojů Armády České republiky.

Na rozdíl od dříve prezentovaného záběru českých Mi-24 na Ukrajině tento vrtulník nemá podélný žlutý a modrý pruh, ale jen dva široké bílé svislé na ocasním nosníku sloužící k rychlé identifikaci, aby po stroji nestříleli vlastní vojáci.

Stejné pruhy mají i další ukrajinské vrtulníky. Na trupu dodaného Mi-24 je pak kokarda v ukrajinských barvách.

Ukrajinci zveřejnili fotku bitevních vrtulníků dodaných z ČR

Evropa

Mělo by jít o stroj, který byl vyroben v roce 2004 a dodán do ČR v rámci deblokace ruského dluhu, nosil číslo 3362 a před pár lety prodělal generální opravu.

Publicista Jan Beránek identifikoval na záběrech českých vrtulníků Mi-24V stroje, které nosily čísla 3362 a 3370 a byly přezdívané Kosťa.

Dalším by měl být stroj s číslem 7353 známý jako noční tygr, což naznačuje, že strojů je více než dva.

Údajně má být dodáno na Ukrajinu deset Mi-24V, které prodělaly generální opravu, dodávka však ještě zřejmě není celá naplněna.

Počet vrtulníků Mi-24V dodaných na Ukrajinu z České republiky nebyl nikdy oficiálně oznámen. Česká republika nikdy oficiálně nepotvrdila, že by bitevní vrtulníky na Ukrajinu dodala.

Ministryně obrany Jana Černochová jejich dodání nepotvrdila ani poté, co americký ministr obrany Lloyd Austin ve vystoupení 23. května poděkoval České republice za „její značnou podporu, včetně darování bitevních vrtulníků, tanků a raketových systémů“.

Černochová pouze uvedla, že ze zásady pomoc Ukrajině blíže nespecifikuje.

Česko věnovalo Ukrajině helikoptéry, tanky a rakety, prozradil americký ministr

Válka na Ukrajině

Stroje předané na Ukrajinu nebyly ze skladů, ale byly předány přímo z aktivní služby. Jedná se o stroje z dodávek 17 Mi-24V z let 2003 až 2006, které Česká republika dostala v rámci deblokace ruského dluhu.

Není ani jasné, kolik Mi-24V má nyní ještě AČR ve výzbroji. Armáda na svých stránkách uvádí, že tyto stroje dále používá.

Reklama

Výběr článků

Načítám