Hlavní obsah

Vedlejších příznaků se nezalekli. AstraZeneca se vrací k testům vakcíny na covid-19

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská firma AstraZeneca se po pauze vrátila k testování vakcíny na covid-19, které provádí ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou. Přestávku v testech způsobily nevysvětlitelné vedlejší příznaky jednoho z dobrovolníků. Upozornil na to britský deník Daily Mail.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: AstraZeneca v červenci očkovala dobrovolníky vakcínou proti covidu-19Video: UNIVERSITY OF OXFORD , Reuters

 
Článek

Vakcína je testována zatím na zhruba 18 000 lidí ve Velké Británii, USA a Jižní Americe. Minulý týden AstraZeneca oznámila, že pozastavuje testování kvůli blíže nespecifikovaným zdravotním problémům jednoho z účastníků.

Nyní ale testování dostalo zelenou od britské vládní agentury MHRA. Podle britského vládního poradce Sira Patricka Vallance nejsou podobné průvodní jevy testování neobvyklé a podobné případy se dají předpokládat i u dalšího testování.

AstraZeneca pozastavila testy vakcíny na covid-19. Dobrovolník nevysvětlitelně onemocněl

Koronavirus

„Probíhající klinické testování oxfordské vakcíny proti koronaviru ChAdOx1 nCov-49 bude nyní pokračovat ve všech britských testovacích místech,“ uvedla Oxfordská univerzita.

Stat News uvedl, že pozastavení klinických testů mělo dopad i na další testy společnosti AstraZeneca i na klinické studie, které provádí jiné farmaceutické firmy. AstraZeneca v prohlášení uvedla, že „u velkých studií se mohou projevit nemoci čistě náhodou, ale je nutné okolnosti nezávisle přezkoumat“.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Akcie společnosti po zveřejnění zprávy klesly o více než osm procent, zatímco její konkurenti ve vývoji vakcíny zaznamenali růst. Americká Moderna připsala čtyři procenta, Pfizer méně než procento.

Devět amerických a evropských vývojářů vakcín se v úterý zavázalo, že budou dodržovat vědecké bezpečnostní standardy u svých experimentálních vakcín. Prohlášení bylo vydáno vzhledem k rostoucím obavám z toho, že bezpečnostní standardy nebudou při studiích vakcín plně dodržovány v důsledku politického tlaku na rychlé dodání vakcíny na trh.

Reklama

Výběr článků

Načítám